Votul e un drept uitat?

roberta popescu

Roberta Popescu este studentă la Facultatea de Științe Politice la SNSPA în anul III

Votul reprezintă expresia formală a opiniei sau a dorinţelor cetăţenilor cu privire la un proiect propus, fiind acordat în special ca indicator al aprobării sau respingerii respectivului proiect, moţiune sau candidat pentru un anumit post. Aparent, acţiunea de a vota este una banală: se ştampilează în chenarul dorit. Dar în realitate este totul atât de simplu sau această acţiune poate avea consecinţe notabile?

Deşi importanța votului nu ar trebui pusă sub semnul întrebării, în continuare tot mai multe persoane refuză să îşi exercite dreptul pentru care alţii au luptat din răsputeri. Oamenii nu au conştiinţa politică dezvoltată deoarece au fost dezamăgiţi adesea de personajele alese în trecut, iar din această cauză nu sunt informaţi în legătură cu faptul că decizia lor este foarte valoroasă. Opinia generală este că rezultatul votului nu va reflecta opiniile personale, astfel că acesta devine inutil. Din păcate, acest mod de a privi lucrurile împiedică cu siguranţă progresul societăţii şi denotă faptul că cetăţenii sunt neglijenţi în a judeca realitatea în care trăiesc.

Conceptul introdus de francezi, apolitism, reprezintă exact această atitudine de indiferenţă faţă de politică şi reprezintă consecinţa mai multor probleme precum decizii politice nefericite, stagnare culturală sau dezamăgiri. Efectul nu este cel dorit, dar este promovat inconştient şi astfel se ajunge la situaţia în care o elită formată dintr-un grup relativ mic de persoane preia controlul asupra puterii, iar acţiunile lor nu vor fi contestate întrucât nu va exista opoziţie.

Oamenii sunt foarte implicaţi şi apăsaţi de problemele lor zilnice a căror importanţă nu este de contestat, dar uită de rezultatele pe termen lung, concentrându-şi atenţia în mod special pe cele care îi afectează personal şi imediat. Astăzi, nimeni nu mai este consternat dacă cineva nu votează deoarece oamenii tind să asocieze politica cu corupţia. Comportamentul politicienilor contribuie la rezultatul teribil şi anume dezinteresul oamenilor pentru contribuirea la cultivarea unei societăţi cu adevărat democratice.

Şi astfel apare întrebarea: ce se va întâmpla când toţi oamenii vor decide să nu îşi mai exercite dreptul de a vota? În acest caz, vor intra din nou pe scena politică regimurile totalitare a căror caracteristică principală este încălcarea drepturilor omului, iar acest lucru nu este dezirabil.

Întrucât alegerile pentru Parlamentul European se apropie, o informare corectă despre atribuţiile acestuia este necesară, iar astfel prezenţa la vot poate creşte. Această instituţie este un actant deosebit în promovarea integrării europene, fiind de altfel reprezentativ pentru ideea de diversitate şi totodată pentru aceea de coordonare, nu uniformizare, a intereselor cetăţenilor europeni. Pe de altă parte însă, este necesar să ne reamintim că politica nu trebuie privită ca un joc cu sumă nulă, manipulând subtil sau ostensibil populaţia, ci ca un liant între aceştia din urmă şi decidenţi, promovându-se legitimitatea, întrucât doar astfel se poate realiza progresul deplin al unei societăţi. Parlamentul este un asemenea instrument de legitimare a acţiunilor, complementar celorlalte instituţii, toate având însă acest ultim scop.

Consider că toate cele de mai sus se pot rezuma prin următorul citat din Pericle, binecunoscutul conducător atenian: „Doar pentru că tu nu acorzi interes politicii, asta nu înseamnă că nu vei fi afectat de ea”.

Roberta Popescu

Tags:

No comments yet.

Leave a Reply