Ghid practic pentru Referendum

Ce se întâmplă dacă mergem/nu mergem la vot și dacă Băsescu este sau nu demis

Referendum

Valid
Referendumul pentru demiterea președintelui României este validat numai dacă se prezintă la vot 50%+1 din numărul total de alegători din România, adică aproximativ 9 milioane de persoane cu drept de vot.
Referendumul valid are două urmări posibile (vezi variantele 1 și 2)
Invalid
Dacă nu merg la vot jumătate plus unu dintre alegători, referendumul este invalidat și Traian Băsescu rămâne președinte. ………………………………………………………………………………. Referendumul invalid are o urmare posibilă (vezi varianta 2)
Dacă prezența necesară validării referendumului este întrunită, și referendumul este valid, există două variante posibile ale votului:

Mai mult de 50%+1 exprimă un vot valabil pentru DA, Traian Băsescu este demis din funcția de președinte.
Mai mult de 50%+1 exprimă un vot valabil pentru NU,
atunci Traian Băsescu va rămâne președinte.

Varianta 1
Urmări pentru vot majoritar DA:

 • Curtea Constituțională a României validează rezultatul votului
  Traian Băsescu este demis
  – Guvernul stabilește data scrutinului pentru alegerea unui nou președinte în maximum trei luni de la data demiterii, deci cel mai târziu în luna octombrie 2012 (posibil în același timp cu alegerile generale);

 

 • Până la organizarea de alegeri Crin Antonescu rămâne președinte interimarși are toate atribuțiile constituționale ale președintelui, mai puțin trei:
  1. nu are voie să se adreseze Parlamentului în chestiuni ce țin de starea națiunii
  2. nu are voie să dizolve Parlamentul
  3. nu are voie să organize un referendum cu privire la probleme de interes național

Varianta 2
Urmări pentru vot majoritar NU / invalid:

 • Curtea Constituțională a României validează rezultatul votului – Traian Băsescu se întoarce la Cotroceni ca președinte.
 • Conform Constituției nu are voie să-l revoce pe primul ministru (în nicio situație, nu numai în cazul în care nu este demis prin referendum în urma suspendării de către Parlament), deci va fi silit să coabiteze cu acesta până la alegerile generale din toamnă, când se va constitui un alt Parlament, și va fi numit un nou guvern în funcție de noua majoritate parlamentară rezultată din alegeri.
 • Dacă primul ministru Victor Ponta își dă demisia după confirmarea lui Traian Băsescu la Cotroceni, acesta trebuie să numească un alt premier, care să prezinte un nou Guvern Parlamentului, pentru învestire.
 • Până la obținerea votului de încredere pentru noul Guvern, Traian Băsescu trebuie să numească un membru al Guvernului încă în funcție drept prim-ministru interimar
 • Dacă timp de 60 de zile Parlamentul nu acordă un vot de încredere unui nou Guvern (fiind necesare cel puțin două încercări nereușite) Traian Băsescu poate dizolva Parlamentul, ceea ce ar duce la alegeri anticipate.

Anulare votce se întâmplă dacă mergeți la vot, dar vă anulați votul

Dacă decideți să mergeți, totuși, la vot, dar nu doriți să votați nici DA, nici NU pentru demiterea președintelui, este bine să știți că veți contribui la stabilirea cvorumului necesar referendumului (adică prezența obligatorie de 50%+1) și la validarea acestuia. Este posibil ca prin această decizie să contribuiți și la demiterea președintelui, deoarece numărul de DA-uri necesar va fi mai mic decât dacă nu vă veți anula votul.

Exemplu practic:

 • dacă merg 100 de persoane la vot și toate voturile sunt valabil exprimate, este necesar ca 51 de persoane să voteze DA, ca președintele să fie demis.
 • dacă din cele 100 de persoane prezente, 10 își vor anula votul, vor fi necesare numai 46 de voturi DA (jumătate plus 1 din 90) pentru demiterea președintelui.

buletin de vot

Model buletin de vot la referendum - Monitorul Oficial