Mergi, nu mergi la vot, după aia tot afli dacă CNP-ul tău a votat fără tine

Inspirați de numeroasele îndemnuri recente de mers la vot, ne-am gândit să vă amintim, ca în fiecare an electoral, despre mijloacele pe care le aveți la îndemână ca să aflați cum s-a comportat și CNP-ul vostru în ziua alegerilor.

Anul acesta, pe 26 mai, avem două motive de mers la urne: alegerea europarlamentarilor și referendumul consultativ privind „problemele de interes național”, convocat de președintele țării.

Am întrebat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) dacă Sistemul Integrat de Monitorizare a Prezenței la Vot (SIMPV) va fi folosit în ambele situații și ni s-a răspuns că da (citește răspunsul AEP). Acest sistem prevede ca la momentul prezentării la urne, cetățenilor să li se scaneze cărțile de identitate, astfel fiind prevenite voturile multiple.

(De amintit că la precedentul referendum, desfășurat în toamna anului trecut, SIMPV nu a putut fi folosit, deoarece a fost făcut prea „în pripă”, după cum au motivat organizatorii)

Prin urmare, indiferent dacă veți merge doar pentru unul sau pentru ambele motive de vot în ziua de 26 mai, veți avea după aceea posibilitatea de a afla dacă și CNP-ul vostru a făcut același lucru.

APADOR-CH vă va oferi, a doua zi după vot, formularul prin care veți putea întreba la AEP dacă CNP-ul vostru a fost sau nu la vot pe 26 mai și dacă da, la care dintre ele.

Votul este un drept garantat de constituție. E bine să-l exercitați.

Tags:

No comments yet.

Leave a Reply