Cum contribuie poliția la propagarea HIV

Aproape o treime dintre prostituate declară că pe lângă amenzi, bătăi sau violuri, forțele de ordine din România le pedepsesc confiscându-le prezervativele, fapt ce duce la imposibilitatea acestora de a-și face meseria în siguranță. Asta arată rezultatele unui studiu făcut în decembrie 2011 de ARAS (Asociația Română Anti-SIDA) și APADOR-CH, și dat publicității astăzi.

Studiul a fost făcut cu scopul de a evidenția situațiile cu care se confruntă lucrătorii sexuali din România, gradul de acces al acestora la serviciile medicale și sociale, discriminarea, precum și pentru a afla ce părere au persoanele implicate în prostituție cu privire la legalizarea fenomenului. Interviurile au fost realizate de către lucrători ai serviciului ARAS de prevenire a infecțiilor cu transmitere sexuală, în mai multe orașe din țară (Arad, Brașov, București, Cluj, Constanța, Dolj, Iași, Neamț, Timișoara) pe un eșantion reprezentativ de peste 170 de lucrători sexuali.

Dat fiind că majoritatea celor intervievați își desfășoară activitatea în stradă, iar acesta este cel mai vulnerabil segment atât în fața proxeneților, cât și în relația cu forțele de ordine, e de presupus că procentele de răspuns sincer din cercetare ar putea fi mai mici decât realitatea, în ciuda faptului că respondenților li s-a garantat anonimatul în momentul interviului.

Rezultatele studiului arată două laturi importante ale fenomenului prostituției:

–         pe de-o parte 90 la sută dintre lucrătorii sexuali declară că folosesc prezervativul pentru a preveni răspândirea virusului HIV, și aproape 40% dintre cei intervievați spun că și-au făcut textul HIV din proprie inițiativă, înțelegând importanța acestor aspecte profilactice

–         pe de altă parte, faptul că prostituția nu beneficiază de o reglementare legală clară lasă persoanele care o practică la cheremul abuzurilor tuturor factorilor implicați: clienți, proxeneți, forțe de ordine, iar acestea zădărnicesc de multe ori măsurile de precauție luate de prostituate pentru a preveni răspândirea bolilor cu transmitere sexuală.

Una din două prostituate – sancționată de poliție

Aproape jumătate dintre lucrătorii sexuali (47%) susțin că au fost abordați de un echipaj de poliție, în timp ce 46% susțin contrariul, iar 7% nu răspund. Dintre cei abordați de forțele de ordine (poliție, poliție locală sau comunitară, jandarmerie), au primit amendă 33%, li s-a întocmit proces verbal de contravenție (33%), au fost puși să facă curat în secția de poliție (30%), au fost agresați fizic (23%), arestați sau reținuți în secția de poliție (19%), agresați verbal (12%), supuși violențelor/abuzurilor psihice (9%) și amprentați (9%).

Aproape o treime (32%) dintre lucrătorii sexuali s-au confruntat cu confiscarea prezervativelor în ultimul an, în timp ce 67% declară contrariul, iar 1% nu răspund. Cel mai frecvent, confiscarea prezervativelor s-a produs în București (64%, semnificativ peste medie) și în Constanța (54%, semnificativ mai mare ca totalul).

Autorii acestui gest provin în mare măsura dintre reprezentanții forțelor de ordine: poliția (64%), jandarmeria (20%), poliția comunitară (14%).

O respondentă declară că polițiștii le-au spus să le dea și lor prezervative, pentru că știu ei că ele primesc de la ARAS altele. Altă prostituată atrage atenția că poliția face frecvent asta, le confiscă prezervativele sau le ia și seringile pe care le au.

Circa o cincime (21%) dintre respondenți au fost filmați forțat în timpul unei acțiuni a forțelor de ordine, în timp ce 78% declară că nu au fost filmați, iar 1% nu răspund.

Alte abuzuri semnalate de respondenți:

– un tânăr care practica sexul comercial a fost reținut de forțele de ordine din zona gării din Timișoara, urcat înt-un vagon și obligat să întrețină sex oral cu altă persoană, în timp ce era filmat;

– o tânără povestește că atunci când practica sexul comercial pe o stradă din Cluj a fost luată de polițiști, urcată în mașină și – deși ea credea că va fi dusă la secție – a fost dusă într-o pădure unde a fost violată și lăsată acolo, fără haine;

– o tânără din Iași a fost de asemenea dusă într-o pădure și violată de reprezentanții forțelor de ordine (fata spune că nu știe de unde erau), sub amenințarea că i se va face dosar penal;

– o altă tânără spune că a fost forțată în mai multe rânduri să facă sex oral în Secția 8 de poliție din Capitală, sub amenințarea dosarului penal.

– majoritatea celor care recunosc că au fost forțate de polițiști să întrețină raporturi sexuale spun că agresiunile se petrec chiar pe stradă, sub amenințarea dosarelor penale. Unii polițiști își fac un obicei din asta, se „abonează” la unele fete pe care le forțează, le bat sau le duc chiar la secție unde sunt violate. Unele spun că sunt puse să facă curat în secția de poliție.

Marea majoritate a lucrătorilor sexuali (71%) sunt de acord cu absența/eliminarea sancțiunilor pentru persoanele care practică sexul comercial, în timp ce doar 17% se pronunță împotrivă, iar 13% nu răspund. 46% dintre prostituate sunt în favoarea pedepsirii proxeneților, dar 48% sunt pentru eliminarea sancțiunilor patronilor de bordeluri.

Soluția: dezincriminarea prostituției

Recomandările ARAS și APADOR-CH, în urma acestuit studiu:

 

– dezincriminarea practicării sexului comercial, așa cum își doresc, cu certitudine, lucrătorii sexuali și cum este prevăzut în noul Cod Penal, însoțită de modificarea reglementărilor referitoare la ordinea publică (astfel, ar fi eliminate interacțiunile cu reprezentanții forțelor de ordine, confiscările de prezervative, amenzile, conducerile la secție, șpăgile și abuzurile de la secție sau din altă parte, iar prostituția ar fi scoasă din zona neagră a vidului legislativ).

– modificarea legii conducerii administrative la secție în sensul propus de APADOR-CH, astfel încât lucrătorii sexuali să nu mai fie conduși la secție decât dacă nu pot fi identificați/legitimați la fața locului, iar în cazul conducerii la secție, să nu poată fi reținuți pentru identificare mai mult de patru ore. Legea actualizată va reduce abuzurile forțelor de ordine și va facilita monitorizarea acestora.

 

Tags:

3 Responses to “Cum contribuie poliția la propagarea HIV”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-content/themes/simplicity/includes/theme-comments.php:63 Stack trace: #0 /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-content/themes/simplicity/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /home in /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-content/themes/simplicity/includes/theme-comments.php on line 63