Candidații: bugetari, studii superioare, o treime femei, 46 de ani media de vârstă

steag-ue-caramizi

La Delegația Comisiei Europene de la București: scaune, în așteptarea europarlamentarilor

 

Candidații la alegerile europarlamentare, aflați pe listele de partid sau independenți (*), au toți studii superioare și vârste cuprinse între 28 (Claudia Benchescu, PNL) și 71 de ani (Theodor Stolojan, PDL). Cu puține excepții, majoritatea sunt bugetari (actuali parlamentari sau europarlamentari, inspectori guvernamentali, consilieri locali sau parlamentari, cadre didactice etc).

Ca profesii, partidele au pus pe liste 12 ingineri, 10 economiști, 9 juriști, 4 profesori, un artist, un analist politic, un doctor în științe politice, un matematician, doi politologi, doi medici și tot atâția veterinari, un filolog, un preot, un jurnalist și un diplomat.

Aceștia au următoarele funcții: 18 actuali europarlamentari, 5 parlamentari, un șef de cabinet, un asistent parlamentar, un secretar de stat, un vicepreședinte de consiliu județean, un consilier general, doi consilieri parlamentari, doi inspectori guvernamentali, un secretar partid, doi notari, un profesor universitar, trei directori, un politician, un administrator firmă, un cercetător, un consultatnt, un jurnalist.

Partidul cu cele mai multe femei pe lista candidaților este Partidul Național Liberal (PNL) – cu 5 femei din 8 candidați cu șanse. Urmează Forța Civică și PPDD cu procente egale de femei și bărbați, Alianța PSD-UNPR-PC cu 3 femei din 18 candidați cu șanse și UDMR cu o femeie din patru candidați cu șanse. Cele mai puține candidate sunt la PMP și PDL – câte una din șase candidați cu șanse.

Partidul cu cea mai mare medie de vârstă a candidaților este PDL – 57 de ani, urmat de UDMR – 46 de ani,  PNL și PMP – 43 de ani, FC – 44 de ani și 45 de ani PPDD și Alianța PSD-UNPR-PC.

În privința independenților, Biroul Electoral Central (BEC) a validat opt candidaturi la alegerile europarlamentare. Singurele documente oficiale ce însoțesc candidaturile celor opt sunt cererile de admitere a candidaturii și declarațiile de avere.

Singura femeie din lista independenților este și cel mai tânăr candidat independent – fosta gimnastă Corina Ungureanu, acum antrenor, în vârstă de 34 de ani. Ceilalți șapte candidați independenți au vârste între 46 și 66. Doi dintre ei sunt medici, doi juriști, doi artiști (un actor și un artist plastic) și unul este inginer.

_________

 

(*)Metodologia de lucru pentru analiza de mai sus:

– Au fost analizate listele de candidați ale celor 15 partide înscrise în cursa electorală, conform site-ului BEC. Au fost luate în considerare datele din cele mai recente trei sondaje disponibile online (INSCOP ; IRES ; CSCI ) din care reiese că cea mai probabilă distribuție a mandatelor (32) e după cum urmează:

 

Nr. crt Partid/Alianță Mandate probabile
1 Alianța PSD+PC+UNPR 16
2 PNL 6
3 PDL 4
4 PMP 4
5 UDMR 2

– În afara acestor 5 partide care trec pragul de 5% mai sunt două formațiuni care se apropie de prag și care au șanse să acceadă în PE: PPDD și Forța Civică – FC. Din algoritmul de distribuire rezultă că dacă o formațiune politică trece pragul de 5% va avea cel puțin două mandate.

– Ca urmare, au fost incluși primii doi candidați ai PPDD și FC în analiză și, în compensare, au fost adăugați în eșantion câte doi fiecăreia dintre cele 5 formațiuni de mai sus.

Nr. crt Partid/Alianță Nr. de candidați incluși în eșantion
1 Alianța PSD+PC+UNPR 18
2 PNL 8
3 PDL 6
4 PMP 6
5 UDMR 4
6 PPDD 2
7 FC 2

TOTAL: 46

– Până la data analizei nu existau informații despre șansele independenților. Sunt 8 și pot fi găsiți pe site-ul BEC

Tags:

Trackbacks/Pingbacks

  1. Eu de fapt ce votez? Criterii pentru vot | La colțu' străzii - 21/05/2014

    […] suplimentare despre candidați, realiate de organizații non-guvernamentale precum ANBCC, EFOR sau APADOR-CH. Au fost și dezbateri cu partide, din care puteți vedea cum se poziționează pe anumite […]

  2. Genuri in politica: feminist, misogin si neutru | România curată - 13/07/2016

    […] Discuția a fost prima dintr-o serie organizată de Fundația pentru o societate deschisă, iar „dragă Stolo” a fost primul candidat care a acceptat invitația societății civile. Este și primul pe lista candidaților PDL, partidul care la alegerile astea are o singură femeie (Monica Macovei) pe lista cu locurile „cu șanse”. […]

Leave a Reply