Avocatul Poporului a început să plagieze?

30.04.2020
Print Friendly, PDF & Email

Fragmente dintr-un comunicat APADOR-CH se regăsesc, în ghilimele, într-un comunicat al Avocatului Poporului, fără citarea sursei.

Este o întrebare care ar putea să pară ofensatoare la adresa unei instituţii publice respectabile. Dar, tocmai pentru a-i apăra respectabilitatea, atragem atenţia instituţiei publice Avocatul Poporului că poate unii dintre angajaţii săi au ales o soluţie mai comodă de a redacta comunicatele semnate de Avocatul Poporului, în sensul extragerii de fraze din comunicatul postat pe site-ul APADOR-CH şi introducerea lor, fără indicarea sursei, în comunicatul Avocatului Poporului.

Pentru a ne lămuri, redăm fragmentul în discuţie din comunicatul APADOR-CH, postat pe site-ul propriu la data de 13 aprilie 2020 şi din comunicatul Avocatului Poporului din 27 aprilie 2020, publicat ulterior pe propriul site. Exprimările comune le evidenţiem cu bold, pentru o mai uşoară observare.

Comunicatul APADOR-CH din 13 aprilie 2020, extras:

„Libertatea de exprimare nu se află printre drepturile restrânse în timpul stării de urgență. Mai mult decât atât, Curtea Europeană a Drepturilor Omului subliniază că statul nu are dreptul să sancţioneze şi, astfel, să inhibe criticarea persoanelor care deţin funcţii publice, atunci când se pun în discuţie chestiuni de interes public. Chiar dacă acea critică s-ar realiza prin expresii jignitoare, ofensatoare sau şocante, ceea ce nu este cazul de față.”

Comunicatul Avocatului Poporului din 27 aprilie 2020, extras:

„Precizăm că jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului a fost constantă în sensul că „statul nu are dreptul să sancţioneze şi, astfel, să inhibe criticarea persoanelor care deţin funcţii publice, atunci când se pun în discuţie chestiuni de interes public”, chiar dacă acea critică s-ar realiza prin expresii jignitoare, sau ofensatoare, deși nu a fost cazul despre așa ceva în postarea sus indicată.”

Este bine când ideile APADOR-CH sunt însuşite de instituţiile publice. Pentru că așa cresc șansele pentru apărarea cetăţenilor în faţa abuzurilor comise de autorităţi (în speţă, este vorba despre o restrângere grosolană a libertăţii de exprimare comisă de poliţia locală). Este ok să fie însuşite şi texte sau fragmente din textele redactate de APADOR-CH, dar este necesar ca, odată cu preluarea, să fie indicată şi sursa de unde sunt preluate.

Nişte scuze ar fi suficiente.

P.S. Dincolo de aspectul neplăcut de mai sus, salutăm „implicarea” Avocatului Poporului în acest caz, deși nu reiese foarte clar în ce fel s-a implicat în rezolvarea cazului tinerei de la Florești, în afara postării pee site a acestui comunicat. APADOR-CH i-a cerut fără succes Ministerului Administrației și Internelor să ancheteze activitatea abuzivă a poliției locale de la Florești în acel caz. Poate AVP ar avea mai multă trecere pe lângă minister decât un ONG, iar dacă tot a preluat din comunicatul nostru, poate preia și demersul și insistă pentru o analiză temeinică a activității și rostului poliției locale. Pe asta poate s-o facă și fără citarea sursei, până la urmă contează rezultatul.