APADOR-CH cere Parchetului să investigheze excesele jandarmilor în Piaţa Universităţii

20.01.2012
Print Friendly, PDF & Email

APADOR-CH condamnă lipsa de reacţie a parchetului în legătură cu intervenţiile zilnice ale jandarmilor împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii, caracterizate, în mod constant, prin forţă excesivă, disproporţie vădită, brutalitate.

APADOR-CH solicită parchetului militar să se sesizeze din oficiu pentru identificarea şi tragerea la răspundere penală a jandarmilor care au comis abuzuri împotriva manifestanţilor. Infracţiunile comise de jandarmi pot fi cercetate din oficiu, deoarece nu necesită o plângere prealabilă a victimei. Abuzurile nu se rezumă la folosirea excesivă a forţei şi la brutalizarea participanţilor la miting, ci constau şi în lipsirea de libertate a persoanelor.

În acest sens, APADOR-CH precizează că ridicarea de pe stradă, la întâmplare, a persoanelor care nu au comis nicio faptă contrară legii şi transportarea lor, în dube, la diverse secţii de poliţie, urmate de trierea între cei care au comis şi nu au comis ilegalităţi constituie infracţiunea de lipsire de libertate.

De asemenea, în raport cu semnalele din presă privind întreruperea/bruierea  comunicaţiilor în zona manifestaţiilor, asociaţia cere parchetului să se sesizeze din oficiu şi să deschidă o anchetă şi sub acest aspect.

Persoanele care au fost victimele unor abuzuri din partea jandarmilor şi doresc să se adreseze APADOR-CH o pot face la office@apador.org, 021 312 45 28, 021 312 37 11.

20 ianuarie 2012

Pentru mai multe informaţii:

Diana-Olivia Hatneanu, director executiv APADOR-CH, 0733 078 718