APADOR-CH A TRIMIS CANDIDAŢILOR LA PARLAMENTARELE DIN 2012 UN CHESTIONAR PENTRU INFORMAREA ALEGĂTORILOR

16.11.2012
Print Friendly, PDF & Email

UPDATE! Raspuns Sorin Rosca Stanescu membru PNL, Raspuns Florin Tataru deputat PSD, Raspuns Petru Călian deputat PDL, Raspuns Kovacs Peter membru UDMR

APADOR-CH a adresat candidaţilor la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 un chestionar cu 30 de întrebări privind chestiuni relevante de interes public şi solicită acestora să trimită răspunsurile la chestionar într-un termen rezonabil, similar termenului de 10 zile prevăzut în Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Chestionarul conţine întrebări privind:

-implementarea la nivel naţional a drepturilor prevăzute în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului

-rezolvarea problemei restituirii imobilelor confiscate în perioada 1945-1989

-interzicerea oricăror afaceri pentru parlamentari şi alţi ocupanţi de funcţii publice

-înlesnirea integrării în societate a deţinuţilor puşi în libertate

-plafonarea prin lege a daunelor morale

-statutul televiziunii publice (TVR) şi radiodifuziunii publice (România Actualităţi ş.a.)

-controlul activităţii serviciilor de informaţii

-modificarea legii siguranţei naţionale

-demilitarizarea serviciilor de informaţii

-posibilitatea ca presa să ameninţe/vunerabilizeze securitatea naţională

-dreptul persoanei care a fost supravegheată (interceptarea convorbirilor telefonice, supraveghere video, ambientală etc.) de a fi informată, în scris, imediat după încetarea supravegherii

-rolul Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA)

-drepturile persoanei lipsite de libertate în urma conducerii administrative la sediul poliţiei

-o nouă reglementare a adunărilor publice

Chestionarul a fost trimis candidaţilor prin e-mail şi este disponibil şi pe pagina de internet a APADOR-CH, astfel că poate fi accesat de orice persoană, inclusiv de candidaţii care încă nu au primit chestionarul şi doresc să răspundă.

Toate răspunsurile la chestionar vor fi publicate pe pagina de internet a asociaţiei, pe măsură ce sunt primite. De asemenea, pe aceeaşi pagină va fi publicată lista candidaţilor cărora le-a fost trimis chestionarul şi lista celor care nu au răspuns.

APADOR-CH precizează că are printre preocupări şi respectarea dreptului la alegeri libere, care, potrivit art. 3 din Protocolul adiţional la CEDO, presupune exprimarea liberă a opiniei cetăţenilor cu privire la alegerea corpului legislativ.

Pentru ca exprimarea opiniei să fie liberă, alegătorul trebuie să fie informat, să primească răspunsuri clare la chestiuni concrete de real interes public, din care să rezulte convingerile şi atitudinile candidaţilor şi ale formaţiunilor politice care şi-i asumă, răspunsuri care nu pot fi reduse la afirmaţiile din pliantele electorale.

Pentru detalii suplimentare : Maria-Nicoleta Andreescu, expert APADOR-CH, telefon 0733.078.721