>Versiunea veche<

349

19 organizații civice cer dezbaterea publică a formei finale a proiectului legii de revizuire a Constituției

03.02.2014

Organizațiile semnatare îi solicită Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României să aplice, ca bune practici, regulile care guvernează transparența decizională, consacrate în Legea nr. 52/2003 și, în consecință, să supună dezbaterii publice, timp de minimum 30 de zile de la publicare, varianta actuală a proiectului legii de revizuire a Constituției.

Forma actuală a proiectului de lege, care ar include și observațiile Consiliului Legislativ și pe cele ale Comisiei de la Veneția, nu este publicată. În schimb, în spațiul public circulă, în regim de clandestinitate, diverse versiuni apocrife.

Întrucât nu este vorba despre planurile unei arme secrete, ci de un proiect legislativ prin care se urmărește revizuirea Constituției, organizațiile semnatare consideră că nu se justifică sub nicio forma refuzul de a face public și de a dezbate acest proiect de lege.

Semnatarii reamintesc faptul că principiile transparenței și al consultării publice au un rol esențial în funcționarea normală a unei societăți democratice și solicită Parlamentului să respecte principiile statului de drept, prin dezbaterea reală, în societate, a proiectului actualizat de lege pentru revizuirea Constituției.

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki – APADOR-CH

Romani CRISS

Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală

Asociația EPAS

LADO Timiș

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe

Asociația pentru Tehnologie și Internet – ApTI

TERRA Mileniul III

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România – ANOSR

Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreună”

Centrul pentru Jurnalism Independent

Agenţia de Monitorizare a Presei – ActiveWatch

Fundația SOROS

Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni – ANBCC

Centrul Român de Politici Europene - CRPE

Centrul Rațiu pentru Democrație

Asociația ACCEPT

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului - GRADO

 

 

Comunicat recent:
13.03.2014
Parlamentul European va decide întâi în Comisia pentru industrie, transport, cercetare și energie (ITRE) din 18 martie 2014, iar apoi în plenara din 3 aprilie 2014 dacă va consacra legislativ un Internet deschis în Uniunea Europeană. .. ..afiseaza

Raport Special recent:
12.03.2014
De etnie romă, Daniel n-avea studii, nici loc de muncă, dar pentru a-și câștiga existența lucra ca „parcagiu ” și „ om bun la toate”. În aceeași noapte (4 spre 5 martie), mai mulți polițiști s-au prezentat la mama lui acasă și i-au cerut un act de identitate al lui Daniel... ..afiseaza

Articole Blog recente:

Cautare: