>Versiunea veche<

346

Scrisoare deschisă

29.01.2014

Domnului Ministru Robert Cazanciuc, Ministrul Justiției

Domnului Ministru Titus Corlățean, Ministrul Afacerilor Externe

Domnului Secretar de Stat Bogdan Aurescu

CC: Secretariatul DDOCE, telefon: 021.431.1105, e-mail:  ddoce@mae.ro

 

Domnilor Miniștri,

Domnule Secretar de Stat,

 

La data de 10.01.2014, ministerele pe care le conduceți au făcut public un anunț în legătură cu selectarea de candidaturi din partea României pentru ocuparea postului de expert independent în cadrul Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, respectiv pentru ocuparea postului de expert independent în cadrul Comitetului ONU pentru Drepturile Economice, Sociale și Culturale. Anunțul cu persoanele selectate a fost postat pentru scurt timp pe 21.01.2014 la adresa http://mae.ro/node/24311   .

Organizațiile semnatare consideră că procesul de selecție în acest caz nu a fost unul în măsură să asigure profesionalizarea, transparența și imparțialitatea selecției. De aceea, vă solicităm să revizuiți procedurile pentru cazuri similare ulterioare.

Vă prezentăm principalele probleme identificate și vă sugerăm îmbunătățiri semnificative în acest sens, efectul pe termen lung fiind în primul rând creșterea gradului de credibilitate al candidaturilor depuse de statul român pentru diferitele poziții din ONU, Consiliul Europei, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Uniunea Europeană, alte organizații internaționale guvernamentale, precum și, la nivel intern prin încurajarea dialogului competent și responsabil și creșterea gradului de încredere în instituțiile statului.

O primă îngrijorare are ca obiect termenul scurt de răspuns indicat prezumtivilor candidați. Anunțul a fost postat pe 10.01.2014 cu termen pentru depunerea candidaturilor 16.01.2014 și organizare a interviurilor 20.01.2014. Realizarea și menținerea unui calendar actualizat al diferitelor poziții vacante din cadrul organizațiilor internaționale guvernamentale necesită un efort logistic minim și poate fi organizat cu sprijinul ambasadelor și consulatelor României de la New York, Geneva, Bruxelles sau Strasbourg. În acest fel, pot fi indicate termene realiste care să permită atragerea unui număr mai mare de candidați de calitate precum și organizarea unor proceduri de selecție transparente și eficiente.

In ceea ce privește procedura de organizare a selecției în sine, vă atragem atenția că un comunicat de presă care include trimiterile la mandatele celor două comitete ONU, listează criteriile generale de selecție, elementele componente ale dosarului de concurs sau data interviurilor nu poate fi definit ca procedură de selecție. Pornind de la experiența din alte state, considerăm că se impune elaborarea unei proceduri specifice cu detalierea fiecărei etape și a fiecărei cerințe impuse și indicarea evaluării gradului de respectare a acestor condiții. De exemplu este necesar ca în această procedură să fie explicate criteriile care sunt formulate în termeni vagi: „ bună reputație profesională și morală,” „nivel aprofundat limba engleză sau limba franceză” sau „pregătire juridică solidă.” Această procedură de selecție completă trebuie făcută publică în timp util pentru a permite eventualilor candidați să se pregătească și să se auto-evalueze. De asemenea, în condițiile în care expertiza anterioară și buna reputație în domeniu constituie criterii de selecție se impune ca pe viitor:

1) CV-urile candidaților să fie postate pe site-ul MAE, cu lăsarea unui termen rezonabil de reacție, de preferat de 30 de zile lucrătoare, pentru susținerea sau contestarea candidaturilor. In cazul de față, candidaturile depuse nu au fost făcute publice, ceea ce a determinat imposibilitatea de a reacționa și a afectat transparența procesului.

2) implicarea în comisia de selecție, atât în faza evaluării dosarelor cât și în faza interviurilor, nu numai a reprezentanților celor două ministere ci și a unor experți independenți, cercetători, cadre didactice, activiști de drepturile omului, experți din alte instituții ale statului cu rol în protejarea și promovarea drepturilor omului în cazuri specifice, care să asigure garanțiile de transparență și echidistanță necesare pentru ca un astfel de proces fie considerat unul meritocratic.

Considerăm că procesul de selecție din cazul de față poate constitui o bună bază de analiză a deficiențelor existente și, implicit, punctul de pornire pentru elaborarea și adoptarea de către cele două ministere a unei proceduri coerente care să asigure succesul unor selecții viitoare. Vă asigurăm în acest sens de întreaga noastră disponibilitate de a vă susține în elaborarea unei viitoare proceduri de selecție.

Cu respect,

ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei,

APADOR-CH – Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki,

Asociația EPAS,

Asociația FRONT,

Asociația Mame pentru Mame,

Asociația Secular Umanistă din România (ASUR),

Asociația Transcena,

Centras – Centrul de Asistență pentru Organizații Nonguvernamentale,

Centrul FILIA,

Centrul Parteneriat pentru Egalitate,

CeRe – Centrul de Resurse pentru Participare Publică,

Centrul Rațiu pentru Democrație,

ECPI – Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice,

Fundația Soros,

Grupul Român pentru Apărarea Drepturilor Omului – GRADO,

Institutul pentru Politici Publice

Societatea Academică din România,

Societatea pentru Educație Contraceptivă și Sexuală,

 

 

Comunicat recent:
13.03.2014
Parlamentul European va decide întâi în Comisia pentru industrie, transport, cercetare și energie (ITRE) din 18 martie 2014, iar apoi în plenara din 3 aprilie 2014 dacă va consacra legislativ un Internet deschis în Uniunea Europeană. .. ..afiseaza

Raport Special recent:
12.03.2014
De etnie romă, Daniel n-avea studii, nici loc de muncă, dar pentru a-și câștiga existența lucra ca „parcagiu ” și „ om bun la toate”. În aceeași noapte (4 spre 5 martie), mai mulți polițiști s-au prezentat la mama lui acasă și i-au cerut un act de identitate al lui Daniel... ..afiseaza

Articole Blog recente:

Cautare: