SCRISOARE DE PROTEST – DECLARAŢIILE ŞOVINE CONTRAVIN PRINCIPIILOR UNEI SOCIETĂŢI DEMOCRATICE !

01.08.2012
Print Friendly, PDF & Email

Organizaţiile semnatare condamnă declaraţiile şovine ale preşedintelui interimar Crin Antonescu şi ale premierului Victor Ponta cu privire la rata scăzută de participare la referendum în judeţele cu procent semnificativ de populaţie maghiară, şi cerem celor doi politicieni să retracteze de îndată şi necondiţionat aceste afirmaţii.

Afirmaţia domnului Crin Antonescu conform căreia mare parte a cetăţenilor de origine maghiară din România a boicotat referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu generează impresia că cetăţenii români de etnie maghiară poartă responsabilitatea eşecului campaniei de demitere a acestuia. De asemenea, considerăm inacceptabile declaraţiile primului ministru Victor Ponta conform cărora, în stabilirea cvorumului necesar validării referendumului, nu ar trebui luaţi în considerare cetăţenii de etnie maghiară.

Asemenea declaraţii încalcă în mod flagrant principiul egalităţii de tratament, consacrat de Constituţia României şi de legislaţia internaţională, cu atât mai mult cu cât la nivel european a fost adoptată Carta Partidelor Politice Europene pentru o Societate Nerasistă, document ce are ca obiectiv eliminarea atitudinilor rasiste din discursul politic.

Mai mult, astfel de practică de prezentare a unui ţap ispăşitor pot genera atitudini ostile faţă de minoritatea maghiară şi sunt deosebit de periculoase în condiţiile în care populaţia României este extrem de polarizată de lupta politică din ultimele luni.

Dorim să le atragem atenţia domnilor Crin Antonescu şi Victor Ponta că nu doar cetăţeni de etnie maghiară au refuzat să participe la referendumul de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu şi că prezentarea la vot nu este o obligaţie. De aceea, în calitate de

preşedinte interimar, nu are dreptul de a contesta decizia unor cetăţeni români, indiferent de etnia acestora, de a nu vota, atâta timp cât legislaţia în vigoare permite această opţiune.

Asemenea atitudini, în special când ele provin din partea unor lideri de opinie, sunt deosebit de periculoase la adresa valorilor ce stau la baza unei societăţi democratice, sens în care le reamintim celor doi lideri politici că statutul lor îi obligă să aibă o poziţie echidistantă, care să respecte toate opţiunile politice şi care să nu genereze atitudini şovine faţă de minorităţile naţionale.

Facem apel către întreaga clasă politică să se abţină de la a face declaraţii iresponsabile care pot legitima şi genera la rândul lor atitudini şovine faţă de minorităţile naţionale din România.

Irina Niţă, Director executiv ACCEPT

Mircea Toma, Preşedinte ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei

Diana-Olivia Hatneanu, Director executiv APADOR-CH

Ioana Avădani, Director executiv Centrul pentru Jurnalism Independent

Iustina Ionescu, ECPI – Centrul Euroregional pentru Iniţiative Publice

Oana Preda, Director executiv, CeRe

Violeta Alexandru, Institutul pentru Politici Publice

Eugen Crai, Director executiv, Roma Education Fund Romania

Marian Mandache, Director executiv Romani CRISS

Raspunsul Presedintelui interimar Crin Antonescu