În custodia poliției

27.03.2017
Print Friendly, PDF & Email

Aplicarea directivelor UE privind drepturile procedurale în cadrul procesului penal

Proiectul este finanțat de Comisia Europeană* și are ca scop identificarea modului cum sunt implementate în custodia poliției 3 directive UE (Directiva 2010/64/UE privind dreptul la interpretare și traducere, Directiva 2012/13/UE privind dreptul la informare, Directiva 2013/48/UE privind dreptul de a avea acces la un avocat).

Studiul se referă în principal la măsura reținerii, dar are în vedere și conducerea administrativă la secție și arestarea preventivă.

Cercetarea, la care participă și APADOR-CH, se va desfășura concomitent în 9 țări europene: Ungaria, Polonia, Italia, Bulgaria, Spania, Lituania, România, Austria și Slovenia. Metodologia acesteia a fost testată cu succes și în alte țări, obținându-se rezultate valoroase. Între 2010 și 2015 aceasta a fost aplicată în alte șapte jurisdicții: Franța, Olanda, Scoția, Anglia și Țara Galilor, Ucraina, Georgia și Moldova.

Cercetarea urmărește să afle:

 

  • Măsura în care standardele europene și legislația națională referitoare la drepturile procedurale ale inculpaților aflați în custodia poliției sunt implementate în practică;
  • Obstacolele practice care stau în calea implementării eficiente a acestor drepturi;
  • Contextul profesional mai larg în care activează avocații apărării, polițiștii și alți actori din cadrul justiției penale în vederea facilitării garantării reale a drepturilor procedurale ale inculpaților;
  • Orice diferențe în garantarea acestor drepturi în cazurile transfrontaliere.

În fiecare dintre jurisdicțiile menționate se va urmări obținerea accesului în două secții de poliție, 7 zile pe lună, pe parcursul a 3 luni la începutul anului 2017. Cercetătorii (în cazul României reprezentanți ai APADOR-CH) vor efectua observații la sediul secțiilor de poliție și vor însoți avocați ai apărării care oferă asistență juridică inculpaților aflați în custodia poliției.

Se vor realiza interviuri la fața locului cu practicieni (inclusiv avocați și ofițeri de poliție). Atunci când este posibil vor fi aplicate inculpaților interviuri calitative semi-structurate. Va fi utilizat și un chestionar pentru practicienii în drept penal, pentru a asigura o mai bună reprezentativitate a constatărilor.

Perioada de implementare a proiectului este septembrie 2016-august 2018.

*Rețeaua JUSTICIA este finanțată de Programul de Justiție penală al Uniunii Europene