În apărarea democrației – Cerem împiedicarea adoptării sistemului majoritar cu un tur ("uninominalul pur")

10.05.2012
Print Friendly, PDF & Email

Astăzi, 10.05.2012, mai multe organizații civice s-au adresat, printr-o scrisoare deschisă, președinților celor patru partide parlamentare – domnilor Emil Boc, Victor Ponta, Crin Antonescu și Kelemen Hunor, solicitându-le să împiedice adoptarea sistemului majoritar cu un singur tur pentru alegerile parlamentare.

Organizațiile care au inițiat acest demers invocă, în scrisoarea deschisă, efectele pe care acest sistem le-a produs, în urma a o serie de alegeri, în Marea Britanie – singura țară din UE în care este folosit acest sistem. Totodată, în textul scrisorii mai sunt prezentate și rezultatele unei modelări realizate pe baza voturilor exprimate (în colegiile uninominale) cu ocazia alegerilor parlamentare din 2008 din țara noastră, pornind de la premisa că acele alegeri s-ar fi desfășurat prin sistem de vot majoritar cu un singur tur.

De asemenea, semnatarii acestei scrisori le solicită celor patru președinți o întâlnire pentru discutarea în detaliu a subiectului.

Pentru informații suplimentare, contactați: Adrian Sorescu – Expert politici europene, Ecopolis, la tel: 0723 540 014 sau  la adresa adrian.sorescu@ecopolis.org.ro.