România, condamnată la CEDO în cazul Al Nashiri

Thursday - 31 May 2018
Print Friendly, PDF & Email

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Statul român a fost condamnat pentru complicitatea sa cu CIA în cazul acuzațiilor privind acte de tortură în închisori secrete.

București, 31 mai 2018

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit, prin hotărârea pronunțată astăzi, că în România a existat cel puțin un centru secret de detenție al CIA (așa numitul Black Site) și că cetățeanul din Arabia Saudită Abd Al Rahim Husseyn Muhammad Al Nashiri a fost deținut în acel centru. În prezent acesta este deținut de SUA în închisoarea de la Guantanamo, Cuba.

Dincolo de orice dubiu, spune CEDO, România a cunoscut natura și scopurile activităților derulate de CIA pe teritoriul său și că prin acordul încheiat cu CIA, de găzduire a centrului de detenție Black Site, a permis CIA să utilizeze spațiul aerian al țării, aeroporturile și să camufleze traseele aeronavelor americane, furnizând servicii și logistică pentru securizarea și transportul echipelor CIA la centrele de interogare.

Dat fiind că România cunoștea natura activităților CIA pe teritoriul său, știa de asemenea și faptul că, permițând CIA să dețină suspecți de terorism pe teritoriul său, îi expune pe aceștia la potențiale tratamente contrare Convenției Europene a Drepturilor Omului.

Pe aceste considerente, Curtea a condamnat România pentru numeroase violări ale drepturilor lui Al Nashiri printre care dreptul de a nu fi supus torturii, dreptul la libertate și siguranță, dreptul la un proces echitabil.

Al Nashiri s-a plâns la CEDO în 2011 împotriva Poloniei și în 2012 împotriva României, pe motiv că a fost deținut de către CIA în locații secrete din cele două țări europene, unde ar fi fost interogat și torturat pentru presupuse acte de terorism. CEDO a condamnat Polonia în 2014 și România azi, a obligat fiecare stat să-i plătească lui Al Nashiri câte 100.000 de euro despăgubiri. Curtea a cerut statului român și să deruleze o anchetă efectivă în cazul lui Al Nashiri.

Dincolo de aspectul spectaculos al deciziei CEDO care statuează implicarea României în acest caz, APADOR-CH atrage atentia asupra faptului că și de această dată CEDO condamnă statul român din cauza lipsei unei anchete efective, așa cum a mai făcut-o în numeroase cazuri, începând de la celebrele dosare Revoluția și Mineriadele, până la cele legate de abuzuri ale poliției sau violența domestică.

APADOR-CH consideră că lipsa de eficiență a anchetelor este o problemă sistemică ce trebuie abordată de statul român cu responsabilitate. În lipsa unor investigații eficiente, apte să identifice și să tragă la răspundere pe toți cei vinovați, sistemul de justiție nu poate asigura respectarea drepturilor omului.