Raport asupra cazului lui Serban Marinescu agresat de poliţişti de la Secţia de poliţie nr. 22 din Bucureşti

Saturday - 2 June 2007
Print Friendly, PDF & Email

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Șerban Marinescu, după o noapte petrecută la poliție

Șerban Marinescu, după o noapte petrecută la poliție

a începutul lunii iunie, APADOR-CH a fost sesizata de d-nul Serban Marinescu cu privire la rele tratamente aplicate acestuia de politisti de la sectia 22 din Bucuresti ,pe durata retinerii ilegale din dimineata zilei de 2 iunie 2007.

Din relatarea lui Serban Marinescu a rezultat ca pe 2 iunie 2007, în jurul orei 5.00, acesta si un prieten au luat un taxi. Odata ajunsi la destinatie, prietenul a coborât iar Serban Marinescu  a vrut sa achite pretul cursei, dar a intrat într-o disputa cu taximetristul care sustinea ca nu are bani potriviti sa-i dea restul. Sub ochii prietenului ramas pe trotuar, soferul a demarat în tromba, cu portiera deschisa. Pentru a evita un accident, Serban Marinescu. a fost obligat sa închida usa masinii. A fost dus, practic, cu forta, la Sectia 22 de politie din Bucuresti.

Odata ajuns în fata sectiei de politie, soferul de taxi a intrat în aceasta, iar Serban Marinescu a ramas în masina. Urmare a discutiei cu soferul de taxi, trei politisti au iesit din sectia de politie si au venit la dnul. Marinescu. Au refuzat sa-l asculte si nu i-au permis sa depuna plângere împotriva taximetristului. La insistentele sale de a intra în sediul sectiei de politie pentru a depune plângere, Serban Marinescu a fost bruscat si i s-au adresat cuvinte jignitoare de catre politisti. În holul sectiei de politie dnul Marinescu a fost lovit cu pumnii si picioarele timp de aproximativ 10 minute, apoi, plin de sânge, a fost imobilizat cam 20 de minute cu catuse de mâna dreapta si de grilajul scar. Victima a reusit sa-si contacteze prietenii pe telefonul mobil. Acestia au venit imediat la sectie si l-au fotografiat cu sânge pe fata si catusa la mâna (fotografiile au aparut în ziarele centrale). În aceeasi zi, Serban Marinescu a fost examinat la Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici” si i s-a eliberat certificatul medico-legal cu nr. A2/3600/2.VI.2007 care consemneaza: „echimoza reg. palpebrala ochi drept, leziuni traumatice care necesita 7-8 zile de îngrijiri medicale”.

Serban Marinescu a înaintat plângeri la politie si parchet cu privire la loviturile primite în Sectia 22 de politie de la cei trei politisti. La politie, plângerea a fost înregistrata sub nr. 21177632/2007, iar la data de 05 iunie 2007 a fost înaintata spre competenta solutionare Parchetului de pe lânga Judecatoria Sectorului 6 unde a fost înregistrata sub nr.5717/P/2007.

Dorind sa afle pozitia Inspectoratului General al Politiei Române în legatura cu incidentul al carei victima a fost Serban Marinescu, APADOR-CH s-a adresat acestei institutii pe data de 30 iulie 2007, solicitând informatii si despre sanctiunile disciplinare dispuse împotriva politistilor implicati în incident. În raspunsul primit pe data de 3 septembrie 2007 asociatiei i se aduce la cunostinta ca: „aspectele privind incidentul produs la 02.06.2007 la sediul Sectiei 22 Politie, în care a fost implicat domnul Marinescu, au fost verificate de Serviciul de Inspectie Interna din D.G.P.M.B, care în urma probatoriului administrat, nu a constatat comiterea vreunei abateri de catre politisti”. APADOR-CH considera acest raspuns denota fie superficialitatea cu care s-au efectuat cercetarile interne, fie dorinta reprobabila de a musamaliza încalcari vadite ale drepturilor omului. Asociatia insista asupra faptului ca exista martori, fotografii si un certificat medico-legal, toate probând fara dubiu violentele comise de politisti.

În opinia APADOR-CH d-nul Serban Marinescu a fost privat de libertate în mod ilegal si a fost supus unui tratament inuman si degradant. Totodata, i s-a refuzat dreptul de a depune plângere la singurul organ abilitat sa rezolve conflictul cu taximetristul, respectiv Politia. APADOR-CH solicita o ancheta amanuntita, eficienta si de natura sa duca la pedepsirea celor responsabili, în conformitate cu obligatiile impuse de Conventia europeana a drepturilor omului, precum si comunicarea rezultatelor acesteia.

Manuela Stefanescu                                                                              Nicoleta Popescu