Raport asupra cazului Ion Cucăilă, din Târgu Jiu, bătut de doi polițiști de la Poliția Municipiului Târgu Jiu.

Wednesday - 23 October 2013
Print Friendly, PDF & Email

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Două reprezentante ale APADOR-CH s-au deplasat miercuri, 23 octombrie, la Târgu Jiu, la domiciliul cetățeanului Ion Cucăilă, care a reclamat că a fost bătut de doi polițiști de la Poliția Municipiului Târgu Jiu în noaptea de 4 spre 5 septembrie 2013, o parte a agresiunii având loc în prezența unui jandarm.

Ion Cucăilă, în vârstă de 38 de ani, locuiește în aceeașă curte cu părinții săi în Târgu Jiu. El susţine că a petrecut seara de 4 septembrie în oraș, în compania unui prieten pe nume Georgian Petrache, cu care a cumpărat o sticlă de bere pe care intenționau s-o bea într-un bar. Când au intrat în respectivul local au constatat că acolo erau și doi polițiști, iar ei nu doreau să bea în «compania poliţiei».

Cucăilă crede că a fost auzit de agentul de pază al barului când i-a spus prietenului său că nu vrea să stea cu poliția acolo, și de aceea polițiștii l-ar fi abordat imediat după ce a ieșit din local. Cei doi polițiști nu s-au legitimat, în schimb le-au cerut celor doi – Cucăilă și Petrache – să prezinte actele de identitate. Pentru că niciunul nu avea la el cartea de identitate, polițiștii le-au cerut să meargă la secție. Cucăilă a întrebat ce a făcut ca să trebuiască să meargă la secție, moment în care, spune el, unul dintre polițiști l-ar fi lovit peste față cu o agendă și i-ar fi adresat cuvinte jignitoare. În tot acest timp cei doi poliţişti erau însoţiti de un jandarm.

S-a iscat o altercație verbală între Cucăilă și cei doi polițiști, la care prietenul Petrache a fost doar martor, fără să intervină. Cucăilă spune că a fost bruscat și imobilizat de polițiști, care au chemat prin stație o dubă de poliție ca să-l transporte la secție. În dubă, susţine Cucăilă, aceiași doi polițiști l-ar fi bătut cu pumnii, iar odată ajuns la Inspectoratul județean de Poliție ar fi fost dus într-o cameră situată la parter, vizavi de biroul ofițerului de serviciu. Era în jur de miezul nopții, estimează Cucăilă.

Acolo, în acea încăpere, Cucăilă spune că a fost pus pe podea, cu fața în sus, iar cei doi polițiști au continuat să-l lovească cu pumnii și picioarele. Omul zice că „a văzut stele verzi” în momentul în care unul dintre polițiști i-a dat un bocanc în burtă, și a simțit că îi plesnește ceva în abdomen. De atunci s-a simțit foarte rău și le-a cerut polițiștilor să-i dea apă.

Polițiștii au refuzat să-i dea apă, spunându-i că nu are nimic, în schimb l-au urcat din nou în dubă și l-au dus în apropierea podului peste Jiu, unde l-au abandonat. Cucăilă apreciază că a stat în sediul poliției în jur de jumătate de oră, maxim o oră. În timpul petrecut în clădirea poliției, Cucăilă a încercat să-și folosească telefonul mobil, spunându-le polițiștilor că vrea să sune un avocat, însă aceștia i-au luat telefonul din mână și l-au bătut în continuare. Abia a doua zi, când a ajuns acasă, și-a dat seama ce făcuseră polițiștii cu telefonul lui, pentru că a găsit în el cartela și bateria întoarse invers, prin urmare telefonul nu putea fi folosit.

Abandonat de polițiști pe stradă, Cucăilă susține că s-a târât cu greu în căutarea unui taxi, dar la ora aceea din noapte nu trecea nimic prin zonă. A văzut o mașină a poliției rutiere, și i-a rugat pe agenți să-l ajute să ajungă acasă, pentru că se resimţea de pe urma loviturilor aplicate de polițişti. Agenții nu l-au crezut și nu i-au acordat niciun ajutor, spune Cucăilă, probabil și pentru că nu se vedeau urme de agresiune pe fața lui, însă el abia se mișca din cauza durerilor abdominale cauzate de loviturile cu bocancii.

Ulterior, Cucăilă a ajuns acasă fiind dus până în apropiere de un autobuz care transporta muncitori. S-a întins în pat și sperând că îi va trece durerea.

A doua zi la ora 10.00 dimineața, mama domnului Cucăilă – Ioana Bălășoiu – care locuiește în aceeași curte cu fiul ei, l-a găsit pe acesta în pat, cu buzele vinete și neputând să se miște. Ea declară că fiul i-a spus doar că a fost bătut de poliție și că simte că va muri. Femeia a telefonat la 112 și în scurt timp a venit salvarea care l-a transportat pe Cucăilă la Spitalul județean unde a fost operat de urgență, doctorii spunându-i doamnei Bălășoiu că dacă mai întârzia câteva minute fiul ei ar fi murit.

Diagnosticul pus de medici lui Cucăilă a fost: „ruptură de mezenter ileal, cu hemiperitoneu masiv (avea aproximativ 2 litri de sânge în cavitatea abdominală), contuzie de mezenter ileal cu ansă la limită”. Cucăilă a fost supus unei operații prin care i s-a cusut intestinul rupt, dar după paisprezece zile de terapie intensivă situația lui s-a înrăutățit, și a trebuit operat a doua oară de ocluzie intestinală. Conform certificatului medico-legal nr. 1132/04.10.2013, eliberat de Serviciul de Medicină Legală Gorj, „leziunile traumatice suferite de Ion Cucăilă i-au pus viața în primejdie, salvarea lui datorându-se intervenției medico-chirurgicale oportun efectuate”.

În total Cucăilă a avut nevoie de 40 de zile de îngrijiri medicale, iar la data întâlnirii cu reprezentantele APADOR-CH (23 octombrie 2013), deci după aproape 60 de zile de la incident, încă se refăcea de pe urma operațiilor, având o rană purulentă pe abdoment ca urmare a intervenţiei chirurgicale.

Cucăilă spune că a doua zi după internare, a venit un procuror care i-a cerut să declare ce s-a întâmplat. Cucăilă pune acest fapt pe seama scandalului iscat în presa locală, imediat după ce familia sa a chemat mai mulți ziariști la spital. Cucăilă afirmă că nu știa cum îi cheamă pe cei doi polițiști care l-au agresat, dar le-a reținut figurile, după diverse particularități fizice ale acestora – de exemplu unul dintre ei avea chelie. Ulterior i-a identificat în fotografiile pe care i le-a arătat procurorul de caz, aceștia fiind Radu Ionuț și Adrian Popescu, ambii agenți ai Poliției Municipiului Târgu Jiu.

Ulterior, la 27 septembrie 2013, un echipaj de poliție a venit acasă la Cucăilă și a lăsat lipit pe gard un proces verbal de contravenție întocmit de unul dintre polițiștii care l-au agresat – Radu Ionuț – în care se menţionează că Ion Cucăilă ar fi tulburat liniștea publică în noaptea de 5 septembrie 2013, bând bere într-un parc, și a fost amendat cu 500 de ron.

În prezent Ion Cucăilă și-a angajat un avocat care îl reprezintă în plângerea penală formulată împotriva celor doi polițiști şi a jandarmului. Cucăila a contestat şi procesul verbal de contravenţie, cauza fiind în prezent pe rolul judecătoriei Tg. Jiu. Cucăilă afirmă că starea fizică în care se află nu-i permite să muncească, iar medicul care l-a operat i-a spus că pot să mai apară și alte probleme de sănătate pe viitor, din cauza acelui mezenter rupt.

APADOR-CH consideră că acest caz (care nu este singular) ar  trebui să fie un puternic semnal de alarmă pentru Ministerul Afacerilor Interne în privința selectării,  pregătirii și evaluării polițiștilor cu accent deosebit asupra drepturilor fundamentale ale omului: dreptul la viață, dreptul de a nu fi torturat sau tratat inuman sau degradant.

Asociația a luat act de comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj prin Ministerul Public care a anunţat că «au fost trimişi în judecată inculpaţii Popescu Nelu, Ionuţ Cătălin şi Văduva Alin Ion pentru comiterea infracţiunii de tentativă de omor deosebit de grav, cu reţinerea circumstanţelor agravante». Asociaţia apreciază celeritatea cu care a fost desfăşurată cercetarea penală şi modul în care procurorul de caz a efectuat o anchetă eficientă în conformitate cu jurisprudenţa Curţii Europene.

APADOR-CH solicită Inspectoratului General al Poliţiei Române să îi comunice măsurile interne pe care le-a luat împotriva celor doi poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Târgu-Jiu şi respectiv Inspectoratului General al Jandarmeriei cu privire la jandarmul implicat în incidentul din 5 septembrie 2013 a cărui victimă a fost Ion Cucăilă .

Dollores Benezic
Nicoleta Popescu