Protest față de restrângerea dreptului la liberă asociere

Tuesday - 26 June 2012
Print Friendly, PDF & Email

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

 

Organizaţiile semnatare protestează față de pericolul creat pentru organizaţiile neguvernamentale de a fi dizolvate la cererea autorităţilor statului .

În data de 19 iunie 2012, Parlamentul a adoptat o propunere legislativă de modificare a Ordonanţei Guvernului nr.26/2000 prin care a limitat, din nou, sfera denumirilor pe care o asociaţie sau fundaţie le poate folosi. Noul text prevede că este interzisă folosirea în denumirea asociaţiei (fundaţiei, federației) a unor sintagme sau cuvinte susceptibile să creeze confuzie cu denumirea unor autorităţi sau instituţii publice, precum ”comisariat”, ”inspectorat”, ”autoritate”, ”consiliu”, ”agenție”, ”poliție”, ”jandarmerie”, ”protecția consumatorilor” sau derivate ale acestora . De asemenea, este interzis ca denumirea asociațiilor, fundațiilor și federațiilor să fie identică sau asemănătoare până la confuzie cu denumirea oricărei structuri profesionale constituite în baza legii și care funcționează în acord cu aceasta, cum ar fi ”barou”, ”cameră”, ”uniune”, ”institut”, ”consiliu”, precum și altele asemenea. Pentru utilizarea cuvintelor ”național” sau ”român” este necesar acordul prealabil al Secretariatului General al Guvernului.

Deși unele interdicții exemplificate de textul de lege apar ca justificate pentru a nu crea confuzie în rândul publicului cu privire la rolul și atribuțiile organizațiilor neguvernamentale, organizațiile semnatare atrag atenția că legea adoptată este vagă şi permite arbitrariul în refuzarea acordării personalităţii juridice unor organizaţii neguvernamentale nou înfiinţate.

Şi mai grav , propunerea legislativă adoptată de Parlament prevede că asociaţiile, fundaţiile și federațiile deja înfiinţate şi ale căror denumiri conţin sintagme sau cuvinte interzise au obligaţia de a solicita schimbarea denumirii în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a legii de modificare . În caz contrar, orice autoritate, instituţie sau persoană interesată va putea solicita dizolvarea respectivei organizații. Astfel se poate crea situaţia în care, după expirarea celor 6 luni, unele organizaţii neguvernamentale să fie dizolvate, deși apreciază că denumirile lor sunt în conformitate cu legea . În plus, obligaţia de schimbare a unei denumiri deja aprobate printr-o hotârâre judecătorească irevocabilă , încalcă şi principiul puterii lucrului judecat şi principiul neretroactivităţii legii .

Organizațiile semnatare solicită public tuturor autorităților și instituțiilor statului care pot remedia situația creată să ia de îndată măsurile necesare pentru a pune capăt acestei restrângeri a dreptului la liberă asociere. În acest sens se vor adresa Avocatului Poporului, Președintelui României și Guvernului Românei.

Organizațiile care doresc să se alăture acestui demers sunt rugate să se adreseze APADOR-CH, la adresa de e-mail abobosatu@apador.org .

Persoana de contact pentru informații suplimentare: Diana-Olivia Hatneanu, director executiv APADOR-CH, 0733 078 718, 0722 467 034

 

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki

Asociația Pro Democrația

Active Watch – Agenția de Monitorizare a Presei

Asociația Pentru Tehnologie și Internet

Asociația ALMA-RO

Asociația Civică Miliția Spirituală

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul Euroregional pentru Inițiative Publice

Centrul de Resurse Juridice

CENTRAS

Centrul de Resurse pentru Participare Publică

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis

Expert Forum (EFOR)

Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile

SynergEtica

Salvați Dunărea și Delta

Societatea Academică din România

Terra Mileniul III

Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC)

Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România (Federaţia ONPHR)

Asociaţia Viitorul Tinerilor

Liga Apărării Drepturilor Omului filiala Timiş

Societatea de Scleroză Multiplă din România

Federaţia ONG Muntenia

Asociaţia culturală Solitude Project

Asociaţia Română Anti-SIDA

Institutul Român de Ştiinţă şi Tehnologie