Organizațiile neguvernamentale cer partidelor să demonstreze voință politică pentru restaurarea democrației

Thursday - 2 February 2012
Print Friendly, PDF & Email

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Organizațiile semnatare îşi reafirmă solicitarea, adresată întregii clase politice, de a lua în considerare cu maximă responsabilitate protestele manifestanților din București și din zeci de orașe din țară și străinătate. Revendicările acestora sunt semnele extreme ale unor grave disfuncții ale sistemului democratic de care se face responsabilă întreaga clasă politică, fapt clamat explicit de participanții la manifestații.

Noi, organizațiile neguvernamentale semnatare, am primit mesaje de disponibilitate pentru dialog din partea unor partide politice parlamentare. Considerăm că acest gest vine în întâmpinarea intențiilor noastre de a participa la un dialog cu lideri politici reprezentând partide parlamentare, pentru a stabili un cadru de bună guvernare, transparență și moralitate publică, ca răspuns la protestele izbucnite în întreaga țară.

În acest moment, există mai multe seturi de revendicări ale unor organizații neguvernamentale sau ale manifestanților, care pot constitui puncte clare de plecare pentru reinstaurarea statului de drept și pentru a reda cetățeanului posibilitatea reală de a-și exercita drepturile.

Luând în considerare intensitatea semnalelor date de către cetățeni în stradă, întâlnirea are rost numai dacă partidele politice sunt hotărâte să își asume fapte, nu cuvinte. De aceea, dacă acceptă să participe la această întâlnire, ne așteptăm ca partidele să se angajeze public și fără echivoc cu privire la schimbările pe care le vor produce pentru a reabilita funcționarea democratică a țării. Reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale semnatare vor fi prezenți la întâlnire.

Având în vedere cele de mai sus, organizațiile semnatare invită liderii politici la o întâlnire luni, 6 februarie 2012, la orele 16:00 la Palatul Parlamentului, în Sala Drepturilor Omului. La această întâlnire au fost invitați și participanți la protestele din Piața Universității.

Asociația Mișcarea Civică Miliția Spirituală
Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe
Terra Mileniul III
Asociația Alma-Ro
ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei
Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Asociația Salvați Dunarea și Delta
Asociația Pro Democrația
Fundatia pentru Dezvoltarea Societății Civile
Centrul pentru Jurnalism Independent
Transparency International Romania
Alianța Civică
Institutul pentru Politici Publice – IPP
Grupul Erupție Anti-Corupție
Centrul de Resurse Juridice
Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale – Centras

Persoana de contact: Mircea Toma, ActiveWatch, telefon: 0722 673 633, email: mircea@mma.ro