Fiți toleranți, NU votați legea defăimării!

Wednesday - 10 February 2016
Print Friendly, PDF & Email

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

 

Apel către deputați:  

Stimate doamne deputate, stimați domni deputați,

 Fiți toleranți, NU votați legea defăimării!

Vă solicităm să votați împotriva proiectului de lege privind defăimarea socială (PL-x 649.2015) deoarece conține definiții vagi care pot da naștere unor abuzuri și pot conduce la restrângerea unor drepturi fundamentale.

Spre exemplu, conform proiectului, defăimarea socială este fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situaţie de inferioritate pe temeiul apartenenţei sale la un anumit grup social.
Includerea „afirmațiilor” în această definiție va avea ca efect inhibarea unor discuții libere pe teme de interes general, aducându-se astfel atingere libertății de exprimare. O altă problemă este legată de lipsa de previzibilitate a sintagmei „pusă în situaţie de inferioritate”, care este mult prea ambiguă astfel că lasă loc la abuzuri, deoarece destinatarii legii nu pot cunoaște limitele precise ce trebuie respectate pentru a nu încălca legea.

Acestea sunt doar două exemple. Mai multe puteți găsi în poziția publică asumată de opt organizații neguvernamentale în urma adoptării proiectului de lege în Senat, anul trecut. Față de varianta adoptată de Senat proiectul propus acum în Camera Deputaților a suferit mici modificări, dar care nu rezolvă problemele grave ale legii.

Trebuie precizat că proiectul, odată devenit lege, nu va contribui la prevenirea și combaterea discriminării, ci mai degrabă va duce în derizoriu conceptul de nediscriminare, deoarece dublează unele prevederi deja existente în legislația ce guvernează domeniul și instituie un nou organism cu atribuții antidiscriminare în interiorul (dar oarecum nesupus autorității) celui deja existent – Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării.

Mai mult decât atât, în primă instanță spectrul acestei legi va inhiba discursul și discuțiile publice din mediul online. Pe termen mediu și lung, această lege va deschide ușa pentru introducerea unor inițiative legislative sau chiar măsuri administrative care să contribuie la cenzura Internetului sub pretextul aplicării legislației anti-discriminare.

Sperăm, stimate doamne și stimați domni, că veți citi cu atenție proiectul de lege care este deja înscris pe ordinea de zi a Camerei Deputaților și veți alege să votați NU!

Semnatarii acestui apel:

  • APADOR-CH
  • ActiveWatch
  • Centru pentru Jurnalism Independent – CJI
  • Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație – CRJI
  • Asociația pentru Tehnologie și Internet – ApTI
  • Societatea Academică Română – SAR