Deși CCR a declarat neconstitutională ordonanța de urgență privind insolvența, pericolul discriminării instituțiilor media persistă

Friday - 1 November 2013
Print Friendly, PDF & Email

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

APADOR-CH și ActiveWatch salută Decizia Curții Constituționale nr. 447 din 29 octombrie 2013 prin care a fost declarată neconstituțională OUG nr. 91/2013 privind insolvența. Decizia este de apreciat întrucât a impiedicat să producă efecte un act normativ care aducea prejudicii grave libertății presei.

Este de salutat și că în acesată decizie a Curții, în care se consemnează pentru prima dată explicit (la fila cu nr. 10) faptul că o organizație neguvernamentală a depus, în calitate de amicus curiae , o opinie în sprijinul excepției de neconstituționalitate. Această consemnare are semnificația consacrării instituției juridice amicus curiae în jurisprudența Curții Constituționale și deschide calea altor organizații civice să transmită Curții opinii/puncte de vedere în legătură cu cauzele relevante aflate pe rol. APADOR-CH și ActiveWatch au decis să se adreseze Curții Constituționale deoarece instituția abilitată în acest sens, Avocatul Poporului, a refuzat să-și completeze sesizarea de neconstituționalitate conform cererii ce i-a fost adresată de un număr de 10 organizații neguvernamentale.

În acest context dorim să reamintim că prin amicus curiae depus de APADOR-CH, în numele său și al ActiveWatch, am solicitat declararea ca neconstituțională a OUG nr. 91/2013 întrucât emiterea sa nu a avut la bază o urgență dovedită și justificată și pentru că, prin anumite dispoziții discriminatorii aducea prejudicii grave libertății de exprimare, în special presei.

Cu toate acestea, APADOR-CH și ActiveWatch atrag atenția că problema de fond a discriminării societăților media nu a fost rezolvată prin această decizie a Curții care nu a luat în discuție și încălcarea art. 16 alin (1) din Constituție, articol care interzice discriminarea. De aceea, pericolul reintroducerii unor prevederi discriminatorii la adresa presei, de tipul suspendării de drept a licenței audiovizuale odată cu declararea insolvenței, persistă în eventualitatea în care vor aduse modificări la Codul Insolvenței prin lege, iar nu prin ordonanță de urgență.

Din acest motiv APADOR-CH și ActiveWatch vor continua să monitorizeze procesul legislativ în această materie.