Cerem dezbatere publică pentru noua tentativă de legiferare a înregistrării cartelelor prepay

Friday - 16 September 2016
Print Friendly, PDF & Email

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

 

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională a afișat pe site-ul propriu, în 6 septembrie 2016, a cincea tentativă de a legifera înregistrarea cartelelor preplătite, de data asta printr-o ordonanță de urgență. Conform acestui proiect, care nu diferă mult de precedentele, toți cetățenii care cumpără cartele telefonice preplătite vor fi obligați să-și dea datele de identificare. Amintim că precedentele legi care au încercat să reglementeze acest lucru, din 2011 încoace, au fost declarate neconstituționale de către CCR, pe motiv că încălcau drepturi fundamentale.

APADOR-CH a transmis azi o adresă către doamna Delia Popescu, Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională, cerând organizarea unei dezbateri publice pentru acest proiect, deoarece și acesta, ca și precedentele, are prevederi ce pot avea impact negativ semnificativ asupra drepturilor fundamentale și reprezintă o nouă încercare de legiferare a înregistrării cartelelor pre-pay.

Conținutul solicitării

Doamnei Delia Popescu, Ministrul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională

Ministerul Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională

Bulevardul Libertăţii, Nr. 14, Sector 5, Cod 050706, Bucureşti

Fax: +40 21 311 41 31
cabinetministru@msinf.ro

Stimată doamnă ministru,

 

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki,  (APADOR-CH) este o organizaţie neguvernamentală care acționează pentru protecția drepturilor omului și pentru stabilirea echilibrului atunci când acestea sunt încălcate.

În calitate de asociaţie legal constituită şi în temeiul Art. 6 alin. 7 din Legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, vă adresăm prezenta cerere pentru a solicita organizarea unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de Lege pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice.

Proiectul a fost afişat în vederea dezbaterii publice pe pagina de internet a instituţiei pe care o conduceţi la data de 6 septembrie 2016, fără a se preciza vreun termen pentru primirea de comentarii şi propuneri. Documentul conține prevederi ce pot avea impact negativ semnificativ asupra drepturilor fundamentale și reprezintă o nouă încercare de legiferare a înregistrării cartelelor pre-pay.

Precizăm că, potrivit art.6 alin. 7 din Legea nr. 52/2003, organizarea unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de lege este obligatorie dacă acest lucru a fost cerut în scris de către o asociaţie legal constituită.

Vă rugăm să ne informați în timp util cu privire la locul, data și ora stabilite pentru desfășurarea întâlnirii.

Cu considerație,

Maria-Nicoleta Andreescu,

Director executiv APADOR-CH