APADOR-CH salută rezoluția Parlamentului European privind închisorile CIA

Monday - 14 October 2013
Print Friendly, PDF & Email

Sorry, this entry is only available in Romanian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Parlamentul European a adoptat în data de 10 octombrie, această rezoluție ce privește 13 state membre UE, acuzate că au avut legături cu transferul, deținerea și torturarea unor presupuși teroriști, aflați în custodia CIA.

În privința României, parlamentarii europeni au reținut că țara noastră nu a desfășurat o anchetă serioasă pe acest subiect, ba mai mult în cursul cercetărilor efectuate de comisia parlamentară de anchetă au dispărut în mod convenabil o serie de documente importante care ar fi contribuit la elucidarea misterului închisorilor CIA pe teritoriul românesc. În plus, România este, alături de Polonia, reclamată la CEDO de către cetățeanul saudit Abd al-Rahim al-Nashiri, care susține că a fost deținut și torturat într-o locație secretă din București, în perioada 2003-2006. APADOR-CH este punctul de contact din România al Open Society Justice Initiative (OSJI, cu sediul la New York) în ce privește plângerea penală făcută în numele cetățeanului saudit.

Faptul că România a găzduit o închisoare secretă a CIA a fost făcut public prima dată de Human Rights Watch la 6 noiembrie 2005. Un raport al Consiliului Europei din 2006 a confirmat că „existenţa unei instalaţii secrete de detenţie poate fi presupusă în România” şi a constatat că țara noastră poate fi trasă la răspundere pentru complot cu programul CIA de detenţie şi extrădări extraordinare. Din acel moment APADOR-CH a monitorizat permanent acțiunile autorităților române privind anchetarea acuzațiilor și a fost prima care a semnalat, în 2010, dispariția unor documente pe parcursul anchetei parlamentare.

De asemenea, în 2011 APADOR-CH a cerut Parlamentului României efectuarea unei noi anchete care să ţină cont de datele şi informaţiile apărute după anul 2008 şi care să se finalizeze printr-un raport public, fără documente clasificate. Citiți pe larg raportul făcut de APADOR-CH în privința corespondenței purtate cu autoritățile române, pe acest subiect.

Parlamentul European îndeamnă autoritățile române să deschidă rapid o anchetă independentă, imparțială, cuprinzătoare și eficientă, să găsească toate documentele lipsă din anchetele parlamentare și să coopereze pe deplin cu CEDO în cazul Al Nashiri / România

Recenta rezoluție a Parlamentului European se bazează atât pe răspunsuri ale autorităților din țările implicate și pe declarații ale unor oficiali dar și pe informații independente și anchete jurnalistice. Parlamentarii europeni reiterează astfel apelul adresat statelor membre care nu și-au îndeplinit încă obligația de a desfășura anchete independente și eficiente să investigheze încălcările drepturilor omului, ținând seama de toate dovezile noi care au ieșit la lumină, și să dezvăluie toate informațiile necesare privind toate zborurile suspecte asociate cu CIA și teritoriul acestora.