De ce legea mediului NU-i permite primăriei să interzică mașinile sub Euro 3 în București

01.12.2019
Print Friendly, PDF & Email

Solicitarea APADOR-CH, de atacare a Taxei oxigen în contencios administrativ pe motiv că e nelegală și discriminează între cetățeni și instituții, a stârnit un val de reacții în rândul cetățenilor care fie ne-au acuzat că ținem cu poluatorii, fie ne-au mulțumit. Unii dintre comentatori ne-au atras atenția că există o lege a mediului – OUG nr 195/2005 – care i-ar permite de fapt primăriei să ia astfel de decizii de limitare a circulației unor autovehicule în anumite zone ale orașelor.

Întrucât demersul APADOR-CH are strict un caracter juridic ce vizează legalitatea actului emis de Consiliul General al Municipiului București în legătură cu așa numita Taxă oxigen, am transmis din nou Avocatului Poporului o completare la precedenta solicitare, pentru a lămuri de ce nici măcar Legea mediului nu îi permite primăriei să ia decizii de felul celor cuprinse în Taxa oxigen.

Concret, OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului conţine o delegare de competenţă dată de legiuitor autorităţilor locale cu privire la restrângerea dreptului de proprietate asupra autovehiculelor. Articolul 70 lit. g din OUG 195/2005 prevede:

Pentru asigurarea unui mediu de viață sănătos, autoritățile administrației publice locale, precum și, după caz, persoanele fizice și juridice au următoarele obligații:

g) să reglementeze, inclusiv prin interzicerea temporară sau permanentă, accesul anumitor tipuri de autovehicule sau desfășurarea unor activități generatoare de disconfort pentru populație în anumite zone ale localităților, cu predominanță în spațiile destinate locuințelor, în zonele destinate tratamentului, odihnei, recreerii și agrementului;” 

Prevederea legislativă ridică două aspecte pe care APADOR-CH le-a semnalat Avocatului Poporului: 

1 Este neconstituţională delegarea către autorităţile locale a unor prerogative despre care articolul 53 din Constituție prevede expres că aparţin doar legiuitorului – în cazul acesta este vorba de restrângerea unor drepturi şi libertăţi fundamentale, printre care se află şi dreptul de proprietate, ce nu poate fi făcută decât de către legiuitor, în mod direct;

În loc de asta, Parlamentul ar putea reglementa unitar, la nivel naţional, dreptul/interdicţia de a achiziţiona anumite categorii de autovehicule în funcţie de încadrarea într-o anumită normă de poluare de tip Euro 1,2 etc. Aceste reglementări ar trebui să fie aceleaşi (egale) şi pentru persoanele fizice (simplii cetăţeni), şi pentru autorităţi. Tot legea ar trebui să prevadă ce se întâmpla cu autovehiculele cumpărate legal, în perioada în care nu a existat o interdicţie de achiziţionare legată de Euro 1, 2 etc, ţinând cont şi de exigenţele constituţionale care nu permit ca dreptul de proprietate asupra bunurilor dobândite legal să fie lipsit de conţinut.

2 Chiar și așa, neconstituțională, prevederea din Legea mediului face referire doar la „anumite zone” ale localităților și nu la localitățile întregi, deci autoritățile nu pot interzice complet accesul anumitor autovehicule pe teritoriul localității, așa cum s-a întâmplat în Hotărârea CGMB nr. 539/2019, ce instituie Taxa oxigen, care interzice complet accesul în București al autovehiculelor sub  Euro 3 din 2022 și a celor sub Euro 4 din 2024;

Situaţia va fi alta în cazul în care va exista o interdicţie legală de achiziţionare a unor categorii de autovehicule, în raport de încadrarea în normele Euro 1,2 etc. Din acel moment, orice cumpărător al unui autovehicul pentru care există interdicţia legală de achiziţionare va fi un cumpărător de rea-credinţă, iar bunul respectiv va fi unul dobândit în mod ilegal, astfel că nu se va putea invoca protecţia constituţională conferită dreptului de proprietate asupra bunurilor dobândite în mod legal. Dar, în cazul autovehiculelor achiziţionate până în prezent, în condiţiile în care nu există vreo interdicție legală de achiziţionare legată de normele Euro 1,2 etc., cumpărătorii sunt de bună-credinţă, bunurile (autovehiculele) sunt dobândite în mod legal, astfel că şi dreptul de proprietate asupra acestor bunuri trebuie protejat conform exigenţelor constituţionale şi, mai ales, nu trebuie lipsit de conţinut.

Pentru aceste motive APADOR-CH a transmis o nouă solicitate Avocatului Poporului, cerându-i să ridice și excepția de neconstituționalitate a articolului 70 lit. g din OUG nr. 195/2005, întrucât prevede o delegare către autorităţile locale a prerogativelor exclusive ale legiuitorului de a restrânge drepturi şi liberăţi fundamentale, delegare care contravine art. 53 din Constituţie.

Notă – în varianta inițială a textului s-a făcut referire, din eroare, la Legea nr. 137/1995, în loc de OUG nr. 195/2005. Problemele de substanță rămân aceleași, deoarece textul la care ne refeream a fost preluat integral din vechea lege a mediului în noua lege a mediului.

Textul sesizării transmisă către Avocatul Poporului

Textul completării la sesizarea transmisă către Avocatul Poporului

Ce ne scriu cetățenii

Încep prin a vă mulțumi pentru demersul intreprins către Avocatul poporului de organizația APADOR în legătură cu taxa pe oxigen hotărâtă in CGMB. Mă număr printre cei care vor fi afectați de această măsură, sunt pensionară, am o mașină Euro 2, dar care este aproape nouă și pe care nu o folosesc decât când este nevoie. Nu pot scrie „RABLĂ” pe o mașină care nu are decât 55000 de km la fel cum nu-mi permit la vârsta mea să îmi cumpăr una nouă!

Oare ce s-ar întâmpla dacă toți primarii din România ar recurge la aceeași măsură? Oare ce se întâmplă cu producătorii particulari de legume, fructe, care vin la București să-și vândă produsele?Cu micii meseriași care se deplasează pentru diverse lucrări în capitală (instalatori, zugravi, electricieni, depanatori, mecanici auto)?

Viețile tuturor le sunt date peste cap! Vă mulțumesc în numele tuturor acestor categorii de oameni! Cu respect, S. B., pensionar sector 1 București

 

Citește și:

Taxa Oxigen sau cum îi scoate Primăria Capitalei pe săraci din oraș