Raportor ONU, despre relațiile românilor cu poliția

Philip_AlstonRaportorul special al Organizaţiei Naţiunilor Unite pe probleme de sărăcie extremă şi drepturile omului, Philip Alston, a vizitat România în această lună și a făcut o serie de observații la finalul vizitei, după ce a avut întâlniri cu oficiali și cu reprezentanți ai societății civile. Între temele abordate de Alston a fost și chestiunea interacțiunii de multe ori contondente între cetățeni și poliție și modul în care autoritățile române se fac că rezolvă plângerile înregistrate la adresa polițiștilor agresivi.

 

Oficiali MAI spun că vor să elimine abuzurile, dar prin modul de lucru le favorizează

 

Raportorul special al Organizaţiei Naţiunilor Unite pe probleme de sărăcie extremă şi drepturile omului, Philip Alston, a spus, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul misiunii pe care a avut-o în România, că a constatat că persoanele cele mai sărace sunt tratate cel mai prost de stat.

Am vizitat Secţia 10 de Poliţie şi am discutat cu mai mulţi oficiali MAI. Ei au spus că vor să elimine abuzurile, şi nu am motive să mă îndoiesc de asigurările lor, dar în realitate văd un sistem care facilitează abuzurile. Oamenii pot fi duşi uşor la poliţie pentru a da o declaraţie, iar poliţistul poate hărţui un cetăţean după bunul plac. M-am uitat la registru şi era trecută ora când au venit oamenii, dar nu se ştia când au plecat, pentru că nu se trecea şi ora de ieşire din secţie”, a explicat raportorul ONU.

Philip Alston a criticat şi modul în care se poate face o plângere pentru abuzul unui poliţist, considerând că procedura este greoaie.

La fel, există şi un sistem de a depune plângere împotriva poliţistului, dar eu nu aş folosi niciodată această procedură. În primul rând, trebuie să mergi la superior, dar după ce ai mâncat bătaie de la poliţist, sigur nu mai vrei bătaie şi de la superior, apoi trebuie să ajungi la procuror. Tot ce trebuie să faci este să mergi la Institutul de Medicină Legală să obţii un certificat că ai fost bătut, după care să îţi angajezi un avocat. Dar au fost formulate peste 3.000 de plângeri contra abuzurilor poliţiei, 40 dintre ele au fost judecate şi doar 4 dintre ele au dus la condamnări„, a explicat raportorul ONU.

Raportorul Special al Organizaţiei Naţiunilor Unite pe probleme de sărăcie extremă şi drepturile omului a efectuat o vizită oficială în România, în perioada 2-11 noiembrie, pentru a evalua eforturile Guvernului pentru eradicarea sărăciei, dar şi felul în care Executivul ia în considerare obligaţiile sale internaţionale de respectare a drepturilor omului în aceste eforturi.

 

Mai multe aici

Tags:

No comments yet.

Leave a Reply