Portfolio

ATOP

Autoritatea Teritorială pentru Ordine Publică funcționează în fiecare localitate după Legea 218/2002

Propunerile APADOR-CH pentru ATOP București

La nivelul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, respectiv la nivelul fiecărui consiliu judeţean, ATOP este constituit din următorii membri :

  • 6 consilieri judeţeni
  • 3 reprezentanţi ai comunităţii
  • un reprezentant al Corpului Naţional al Poliţiştilor
  • Subprefectul
  • şeful Direcţiei Generale de Poliţie a municipiului Bucureşti, respectiv şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean
  • şeful Corpului Gardienilor Publici al municipiului Bucureşti, respectiv al judeţului.

ATOP este condusă de un preşedinte ales cu votul majoritar din rândul consilierilor din Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau al Consiliilor Judeţene pe o perioadă de 4 ani.

Mandatul membrilor ATOP este valabil până la următoarele alegeri locale pentru Consiliul General al Municipiului Bucureşti, respectiv pentru Consiliile Judeţene, urmând ca după alegerile locale să fie desemnată o altă componenţă pentru o perioadă de 4 ani.

Calitatea de membru al ATOP se pierde în cazul în care titularul nu mai îndeplineşte funcţia care a determinat desemnarea sa, iar pentru reprezentanţii comunităţii, în situaţia în care îşi schimbă domiciliul în altă unitate administrativ-teritorială ori ca urmare a revocării lor.

Desemnarea nominală a autorităţii teritoriale de ordine publică este validată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti sau de către consiliul judeţean pentru o perioadă de 4 ani.

  • Site-ul ATOP național nu pare a fi actualizat cu membrii ATOP la nivel național. Aceeași situație în București, unde deși alegerile locale au avut loc în iunie 2016, pe site-ul Primăriei Capitalei figurează tot vechea componență a ATOP din foști consilieri generali din mandatul 2012-2016.