Poliția spune că mascații poartă ecusoane cu numere de identificare. Voi le-ați văzut?

radu-mazare-dna-3-silviu-matei

La solicitarea APADOR-CH, Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a răspuns că a dotat deja uniformele tuturor structurilor specializate de intervenție – așa zișii mascați – cu ecusoane cu numere de identificare, amplasate mai exact pe veste. Întrucât nu am avut cum să verificăm veridicitatea răspunsului IGPR, altfel decât vizualizând ultimele știri, am constatat că procesul NU este finalizat „la nivelul întregii țări”, așa cum se afirmă în răspuns.

De exemplu, la ridicarea și conducerea la DNA a primarului Constanței, mascații nu purtau nici pe veste, nici pe uniforme, numere de identificare, acest lucru fiind deci în contradicție cu măsura instituită deja de conducerea IGPR.

 

Menționăm că această măsură, de inscripționare cu numere de identificare, face parte dintr-un proiect al APADOR-CH, menit să contribuie la o identificare facilă și fără dubiu a acelor membri ai forțelor de ordine care s-ar putea face vinovați de abuzuri împotriva cetățenilor, în cadrul acțiunilor de conducere la secție, la adunări publice, meciuri sau altele similare. Identificarea agenților care săvârșesc abuzuri a fost întotdeauna dificilă din cauza lipsei elementelor de identificare, de aceea APADOR-CH a insistat ca toți agenții să poarte un număr propriu de identificare, undeva la vedere, pe partea din față a uniformei, astfel încât cetățenii să-l poată reține după ce interacționează cu forțele de ordine într-un fel sau altul. Măsura este implementată cu succes de ani de zile în alte țări. Prima care a adoptat măsura cerută de APADOR-CH în România a fost Administrația Națională a Penitenciarelor, în 2013.

În urma răspunsului primit azi de la IGPR, APADOR-CH îi încurajează pe cetățenii care mai vin în contact de acum înainte cu „mascații” să urmărească dacă aceștia poartă ecusoanele cu numerele de identificare și să raporteze la IGPR eventuala lipsă a acestora, întrucât asta înseamnă că ei se fac vinovați de nerespectarea unui ordin intern al IGPR. Probele cele mai concludente sunt cele foto-video, ce pot însoți sesizările către IGPR.

Citiți și răspunsul IGPR la solicitarea APADOR-CH

Tags:

No comments yet.

Leave a Reply