Cum depui o plângere când poliția te descurajează s-o faci

cerereNi s-a întâmplat multora să reclamăm ceva la poliție și să fim întorși din drum cu diverse scuze, de la banalul „dacă ați ști câte biciclete/telefoane se fură în București…?!” până la „dar de unde știți că vi s-a furat și nu cumva l-a luat vântul?!”. Fie că au dreptate sau nu, polițiștii nu au voie să vă refuze înregistrarea unei plângeri, prin urmare dacă nu reușiți direct, printr-o vizită la poliție, să o scrieți de față cu polițistul, iată cealaltă cale, ocolită, dar de asemenea eficientă: o trimiteți prin poștă.

Vă puteți întreba care e câștigul, ce garanții aveți că odată primită prin poștă plângerii voastre i se va da și curs și nu va fi uitată undeva într-un dosar prăfuit? Secretul e să n-o trimiteți numai la poliție.

Plângerea trebuie făcută – pentru siguranță – în dublu exemplar. Una se trimite secției de poliție și cealaltă Parchetului de pe lângă judecătoria de pe raza căreia s-a petrecut fapta reclamată. Dacă nu cunoaşteţi acest loc trimiteţi plângerea la aceleaşi instituţii din zona în care aveți domiciliul. În acest fel excludeți posibilitatea ca poliția s-o primească și să nu-i dea curs. Știind că vor fi întrebați de Parchet cum au soluționat-o, vor fi nevoiți să o ia în seamă. Plângerea primită la parchet, după ce va fi înregistrată, va fi redirecţionată tot către un poliţist.

Cum scrieți plângerea

Subsemnatul… datele dumneavoastră de identificare… depun prezenta plângere împotriva persoanelor… sau necunoscute (dacă nu știți pe cine acuzați). Dacă nu cunoaşteţi numele persoanelor (nu este obligatoriu să ştiţi aceste nume) scrieţi cât mai multe semnalmente ale acelor persoane (fizionomia, semne particulare/distinctive, vârsta, înălţimea, cu ce era îmbrăcat, etc)

PLÂNGERE

În fapt, la data de …  povestiți faptele așa cum s-au petrecut, cu cât mai multe detalii, dacă le aveți (trebuie menționat că dacă nu aveți detalii, plângerea nu prea are șanse să fie luată în seamă).

Am relatat faptele și ofițerului … de la Secția de poliție …, dar am fost ignorat. Solicit organelor de cercetare penală să ia măsurile legale care se impun pentru identificarea autorilor și tragerea lor la răspundere penală.

Numele dumneavoastră, semnătura și data.

 

Modalitatea de transmitere prin poștă

Pentru că nu e vorba de o scrisoare oarecare și aveți nevoie de o dovadă că ați făcut-o, plângerea trebuie trimisă cu confirmare de primire și recomandată sau, în cazul în care doriți să fiți și mai siguri de atât, trimiteți ca scrisoare cu valoare. Procedura este un pic birocratică, dar nu imposibilă. Mergeți la poștă la serviciul mesagerie cu plicurile deschise, astfel încât oficiantul poștal să poată verifica în fața dumneavoastră conținutul scrisorilor. Primiți de la poștă mai multe formulare, pe care trebuie să le completați, cu adresa destinatarilor și conținutul plicului unde veţi menţiona „plângere penală – x pagini”.  Valoarea minimă pe care trebuie s-o declarați la poștă este de 20 de lei. Costurile de expediție nu sunt cu mult mai mari decât o recomandată cu confirmare de primire.

După asta așteptați acasă confirmarea de primire și apoi răspunsul la plângere. Succes!

Tags:

8 Responses to “Cum depui o plângere când poliția te descurajează s-o faci”

 1. Dan 20/03/2014 10:18 AM #

  Da, se intampla de foarte multe ori sa nu te bage in seama sau daca te lasa sa depui o plangere ti se spune sa mergi acasa linistit ca, „va vom suna noi, „daca e ceva””! Si uite asa, nu te mai suna nimeni!

 2. Alcorgea 27/10/2014 2:28 PM #

  Mie acest lucru mi s-a intamplat chiar azi si sambata. Politistul de sambata a refuzat politicos spunandu-mi sa mai incerc sa ajung la intelegere cu reclamatul si daca nu sa revin a doua zi cand e de serviciu un coleg specializati in lege.
  Azi am mers iar la Politie dar politistul care m-a intamplat a refuzat sa primeasca plangerea zi cand ca nu este insotita de probe si dovezi. La obiectia mea ca acestea se vor depune in instanta cand va fi cazul a zis ca nu e adevarat si ca trebuie sa le depun la el cu plangerea. Pai daca una din probele mele este cu martori ce fac, las martorii la politie legati la plangere?
  Tipul avea un aer arogant de parca mi-ar fi zis ca degeaba insist ca tot nu am sa reusesc nu numai sa depun plangerea ci nici sa il denunt pe vinovat.
  Am intrat aici sa aflu ce este de facut. Aveam o idee ca se poate rezolva prin scrisoare recomandata dar acum am confirmarea ca asta este singura varianta sigura sau cea cu scrisoarea cu valoare.
  Va multumesc!
  Sa aveti o saptamana senina si armonioasa!

 3. Loredana 18/11/2016 10:21 PM #

  Bună seara ,îmi pare rău că trăim într-o Tara corupta și politia nu face nimic împotriva agresorilor. Spun asta deoarece Mama mea locuiește împreună cu fratele meu și în comuna Bosia județul Iași,iar fratele meu astăzi ia tăiat sprânceana cu cuțitul și este lovita peste tot cu un ochi nu mai vede iar politia locala spune ca sunt probleme familiale și nu a luat nici o măsură spunându-mi șeful de post ce sa le fac doamna sa stau intre ei? Am alceva de făcut. Este strigător la cer ca oamenii legii care ar trebui sa ne apere sa ne răspundă asa.

 4. Loredana 18/11/2016 10:29 PM #

  Ar putea cineva sa ma îndrume ce ar trebui sa fac? Menționez ca mama mea este și la ora actuala acasă cu agresorul în camera și nu se face nimic!

 5. Ciprian 31/01/2017 11:03 AM #

  la agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici

 6. Dumitrache 02/07/2017 10:25 AM #

  Buna ziua nu stiu cum sa fac o plangere in potriva la niste vecini care ne deranjeaza tot timpu

 7. Dragomir gigel 16/03/2018 9:41 PM #

  Nu-s mulțumit de serviciile poliției din comună sînt sancționat de mai multe ori fiind nevinovat ce trebuie făcut am ajuns la disperare

Trackbacks/Pingbacks

 1. Cum depui o plângere când poliția te descurajează s-o faci | Radio GRADO - 25/02/2014

  […] Sursa: APADOR- CH […]

Leave a Reply