Cere-ți dreptul constituțional de a schimba parlamentarii în timpul mandatului

În actuala Constituție a României un parlamentar nu-și poate pierde funcția decât în caz de deces, demisie sau condamnare penală. Pentru că tot se discută revizuirea Constituției, haide să forțăm introducerea unui articol prin care noi, alegătorii, să avem dreptul constituțional de a-i elibera din funcție pe aleși și în timpul celor patru ani de mandat, dacă nu suntem mulțumiți de activitatea lor.

Protestul din balcoane, pe ecranul din spatele vorbitorului Crin AntonescuAşa cum cetăţeanul, când alege un parlamentar, nu trebuie să-şi justifice opţiunea, ci e suficient să-şi exprime votul, tot aşa şi atunci când apreciază că parlamentarul pe care l-a ales nu-l mai reprezintă, trebuie să-l poată revoca, fără alte justificări, motivări, explicaţii, în afara votului pe care şi-l exprimă pentru revocare.

Consecinţa directă este că parlamentarul va trebui să redevină atent la interesele şi nevoile cetăţeanului care l-a votat şi că această atenţie va trebui să şi-o păstreze pe durata întregului mandat, nu doar în pragul alegerilor.

Constituţia ar trebui să prevadă că revocarea parlamentarului poate fi cerută de un anumit număr de alegători (de exemplu,  număr egal cu 2/3 din numărul voturilor cu care a fost ales parlamentarul) din circumscripţia electorală respectivă şi că se va finaliza printr-un referendum care nu necesită cvorum. De asemenea, Constituţia trebuie să prevadă că dacă numărul de semnături pentru iniţierea referendumului de revocare a parlamentarului este îndeplinit, nici o altă condiţie nu mai este necesară pentru declanşarea referendumului.

 

Procedura e foarte simplă și dacă membrii Comisiei de revizuire a Constituției nu știu cum să facă, le putem arăta.Vă propunem să le trimiteți prin email, tuturor membrilor comisiei, următorul text, cu solicitarea să fie introdus în viitoarea Constituție:

Domnule/doamnă parlamentar,

 

Subsemnatul …., cetățean român din …. (localitatea)… vă solicit să introduceți în viitoarea Constituție a României următorul text de modificare și completare a articolului 70, privind Mandatul deputaților și al senatorilor:

Se modifică art. 70 al. 2 prin introducerea „revocării”  printre cazurile de încetare a calității de deputat/senator. Se completează art. 70 cu introducerea unui nou alineat, (3), care prevede anumite facilități pentru declanșarea și finalizarea procedurii de revocare. În consecință, art. 70 al. 2 si 3 va avea următorul conținut (noutățile din text sunt trecute cu litere bolduite):

 

„(2)  Calitatea de deputat sau de senator încetează la data întrunirii legale a Camerelor nou alese sau în caz de demisie, de revocare, de pierdere a drepturilor electorale, de incompatibilitate ori de deces.

 

(3) Derularea procedurii de revocare nu poate fi condiţionată decât de întrunirea unui  număr de solicitări din partea cetăţenilor din circumscripţia electorală respectivă, reprezentând minimum 2/3 din numărul voturilor cu care a fost ales parlamentarul, şi se va finaliza printr-un referndum, care nu necesită cvorum.”

 

 

Vă mulțumesc,

 

Trimiteți acest email tuturor parlamentarilor din Comisia pentru revizuirea Constituției, care se va întruni din nou din 27 ianuarie 2014. Ne puteți pune și pe noi în cc (cu adresa office@apador.org) atunci când trimiteți emailurile și dacă primiți răspunsuri vă rugăm să ne spuneți și nouă.

Găsiți mai jos lista lor și datele de contact:

Crin Antonescu –  crin.antonescu@senat.roldinu2905@yahoo.comberceanu.alexandra@gmail.com

Ioan Chelaru – ic_r2003@yahoo.com

Bogdan Ciucă – bogdan.ciuca@cdep.ro

Daniel Fenechiu – daniel.fenechiu@cdep.ro

András-Levente Máté – mateandras@cdep.ro

Valeria Diana Schelean – valeriaschelean@yahoo.com

Florin Iordache – fiordache@cdep.ro

Varujan Pambuccian – varujan@cdep.ro

Ioan Adam – avocatadam@gmail.com

Tudor Chiuariu – tudor.chiuariu@cdep.ro

Ovidiu Liviu Donțu – http://www.ovidiudontu.ro/propuneri/

Gheorghe Emacu – gheorghe.emacu@cdep.ro

Daniel Florea – danielflorea72@yahoo.comdaniel.florea@scaflorea.ro

Alina Gorghiu – alina.gorghiu@cdep.ro, deputat@alinagorghiu.ro,  alinagorghiu@yahoo.com

Toni Greblă – tonigrebla@yahoo.comtoni.grebla@senat.ro

Dan Motreanu – dan.motreanu@cdep.ro

Nicolae Ciprian Nica – ciprian.nica@cdep.rocipriannica2007@gmail.comwww.ciprian-nica.ro

Ioan Oltean – ioan.oltean@cdep.ro

Gabriela Podașcă – gabriela.podasca@cdep.ro

Petre Roman – petre.roman@cdep.ro

George Scutaru – scutaru.george@cdep.ro

Alin Tișe – tisesenator@yahoo.ro

Haralambie Vochițoiu – http://www.vochitoiu.ro/transmite-mesajul-tau

 

Membri Supleanți:

Rozalia Ibolya Biró – r.biro@oradea.ro

Corneliu Cozmanciuc – corneliu.cozmanciuc@cdep.ro

Ovidiu Ganț – ovidiu.gant@cdep.ro

Aurelian Ionescu – aurelian.ionescu@cdep.roaurelian.ionescu@xnet.ro

Vasilica Miron – miron.vasilica@gmail.com

Ștefan Bucur Stoica – stefan.stoica@cdep.ro

Sorin Stragea – sorin.stragea@cdep.ro,           sorinstragea@yahoo.com

 

Later edit:

Mulțumim unui cititor care a pus unul după altul emailurile de mai sus, gata de copiat în căsuța de email pentru a fi expediate:

crin.antonescu@senat.ro, ldinu2905@yahoo.com, berceanu.alexandra@gmail.com, ic_r2003@yahoo.com, bogdan.ciuca@cdep.ro, daniel.fenechiu@cdep.ro, mateandras@cdep.ro, valeriaschelean@yahoo.com, fiordache@cdep.ro, varujan@cdep.ro, avocatadam@gmail.com, tudor.chiuariu@cdep.ro, gheorghe.emacu@cdep.ro, danielflorea72@yahoo.com, daniel.florea@scaflorea.ro, alina.gorghiu@cdep.ro, deputat@alinagorghiu.ro, alinagorghiu@yahoo.com, tonigrebla@yahoo.com, toni.grebla@senat.ro, dan.motreanu@cdep.ro, ciprian.nica@cdep.ro, cipriannica2007@gmail.com, ioan.oltean@cdep.ro, gabriela.podasca@cdep.ro, petre.roman@cdep.ro, scutaru.george@cdep.ro, tisesenator@yahoo.ro, r.biro@oradea.ro, corneliu.cozmanciuc@cdep.ro, ovidiu.gant@cdep.ro, aurelian.ionescu@cdep.ro, aurelian.ionescu@xnet.ro, miron.vasilica@gmail.com, stefan.stoica@cdep.ro, sorin.stragea@cdep.ro, sorinstragea@yahoo.com

 

 

Tags:

7 Responses to “Cere-ți dreptul constituțional de a schimba parlamentarii în timpul mandatului”


  1. Fatal error: Uncaught Error: Call to undefined function ereg() in /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-content/themes/simplicity/includes/theme-comments.php:63 Stack trace: #0 /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-content/themes/simplicity/includes/theme-comments.php(19): the_commenter_link() #1 /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-includes/class-walker-comment.php(174): custom_comment(Object(WP_Comment), Array, 1) #2 /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-includes/class-wp-walker.php(145): Walker_Comment->start_el('', Object(WP_Comment), 1, Array) #3 /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-includes/class-walker-comment.php(135): Walker->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #4 /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-includes/class-wp-walker.php(370): Walker_Comment->display_element(Object(WP_Comment), Array, '5', 0, Array, '') #5 /home in /home/clients/20f6423098e0ab8683256fe9e2b2e264/web/apador/blog/wp-content/themes/simplicity/includes/theme-comments.php on line 63