Ce aș face dacă aș fi europarlamentar: răspunsuri de la candidați și cetățeni

În pregătirea alegerilor europarlamentare din 26 mai am lansat un chestionar cu opt întrebări pentru cetățeni și pentru candidați, pentru a vedea cum se situează în raport cu diverse subiecte europene. Chestionarul poate fi completat aici. Mai jos sunt răspunsurile de la candidați, în ordinea în care ne-au fost transmise de ei (postarea se va actualiza zilnic sau la câteva zile, pe măsură ce primim și alte răspunsuri):

Marian Jean Marinescu (PNL)

Vasile Chițea (Partidul Națiunea Română)

Maria Grapini (PSD)

Siegfried Mureșan (PNL)

Mihaela Nestor-Penoy (PLUS-USR)

Răspunsurile de la cetățeni – 17 aprilie, 115 au completat chestionarul astfel:

exemple pro/contra:

 • Primim mâncare mai proastã de la aceleași firme care trimit mâncare mai bună în țările din vestul Europei, nu ne este permis accesul în spațiul Schengen
 • Lupta anticoruptie este sprijinita, fonduri europene,
 • Romania are aceleasi drepturi si trebuie sa respecte aceleasi reguli ca si celelalte state membre.Depinde doar de cei alesi sa o reprezinte cat de bine inteleg acest lucru.
 • Accesam fonduri europene, cadrul legislativ- politicile publice- reglementarile europene se aplica tuturor statelor membre in mod egal, tintele de dezvoltare socio economică ale statelor membre vizează creșterea României spre atingerea indicatorilor europeni (=stimularea dezvoltării)
 • Raportul mcv continua. Nu suntem primiti in Schengen. Produsele vandute in Ro.
 • MCV, Shengen, subventiiile in agricultura
 • Aderenta statului nostru la spatiul Schenghen, desi am intrunit securizarea granitelor, suntem respinsi. Cel mai probabil are legatura cu traficul uman si coruptia generalizata din statul nostru.
 • Alimente de calitate mai proastă
 • ‘-‘MCV, ‘+’ ne-declansarea art. 7, ‘ +’ fonduri disponibile
 • Alimente calitate inferioara, dublu standard stat de drept, shengen
 • Dubla masura pe problemele legate de justitie, produse alimentare net inferioare fata de cele din ue, MCV, schengen
 • Candidatul roman la functia de procuror European a ajuns la selectia finala; Romania are presedintia Consiliului, desi nu era neaparat pregatita pentru asta; Nu exista discriminari structurale in UE, realizarile (sau nerealizarile, ca Schengen, Euro), depind de vointa si meritul Romaniei.
 • Pentru ca legislatia nu permite discriminari
 • Nu pt ca nu suntem in Schengen. Da pentru ca avem acces la fonduri europene.
 • Cand este vorba de resurse naturale este tratata bine, iar cand este vorba de luarea unei decizii ale statelor membre UE sau de luarea cuvantuoui in diverse conventii este tratata mai rau.
 • Schengen, Schengen, Schengen
 • spatiul Schengeb
 • Mecanismul de cooperare și verificare se aplica doar Romaniei si Bulgariei; abuzurile sau excesele guvernului sunt sanctionate in cazul tarilor mici, dar nu si in cazul tarilor puternice ( a se compara criza din Catalunia sau protestele Vestelor galbene cu evenimente din Romania sau Ungaria ; multe masuri de liberarizare si reforme structurale nu tin cont de decalajele care exista intre Romania si tarile mai dezvoltate
 • Export-Import in defavoarea noastra, reprezentativitate mica in comisiile importante
 • Alimente cu aceasi preț dar conținut diferit. Dupla măsură, în România este DNA în UE nu
 • justitie, piata unica, circulatia
 • Discrepanțele majore,sistem sănătate,învățământ,justiție,tratamentul la care sunt supuși cetățenii români în UE,veniturile cetățenilor români mult sub cele din UE,costurile aproape similare cu cele din UE .

 


altele:

– Propria convingere ponderata de interesul general
– Opiniile societatii civile
– parerea cetatenilor din petitii online.
– Mandatul alegătorilor.

altele:

– lipsa de know how
– prostia decidentlor
+ prostia națională
– coruptie
– Lipsa persoanelor calificate si interesate de utilizarea eficienta a acestor fonduri.
– corupție
– Legislatia nationala incoerenta.
– Coruptie, incompetenta, rea vointa.
– Coruptie si incompetenta
– Lipsa specialiştilor în gestionarea proiectelor cu fonduri europene
– coruptie, lipsa educatiei antreprenoriale
– E greu sa furi din fonduri europene.
– Coruptia nationala
– Ambele.
– legislatie
– o combinație din cele două

direcții de revizuire:

– drepturi consolidate pentru migranti, „Fara penali” adoptata la nivel de legislatie europeana, structuri specializate la nivel european cu atributii in combaterea terorismului
– Trebuie avute in vedere migratia cetatenilor UE in cadrul statelor membre si a aliatilor sai. Terorismul este intr-adevar o problema mare, insa trebuie avute in vedere drepturile ce tin de viata privata si libertatea de exprimare si cea religioasa.
– Ajungerea la o definiție comună în ceea ce privește terorismul, instituirea unor prevederi referitoare la imposibilitatea de a accede în funcții publice de către persoane condamnate, o mai bună protecție a refugiaților
– Terorismul, coruptia si migratia au existat totdeauna, au fost interpretabile totdeauna si trebuie gestionate cu respectarea drepturilor omului oricare ar fi istoria lui. Am trait vremuri in care drepturile omului depindeau de omul caruia i se aplica si nu ne a placut. De fapt, au fost cumplite.
– Dreptul la un recurs ,la revizuirea dosarului , dreptul de a face public adevărul tău .
– Mai multa exigenta privind mesajele pe retelele de socializare Pedepse mai aspre in caz de coruptie sau terorism Implicare economica mai activa in zonele sarace ale Africii si Asiei
– 1) apărarea cetățeanului de bănci. 2) protejarea cetățeanului de coloșii IA. 3) instituirea unor mecanisme de protecție a identității (comunitare, naționale etc.)
– Infracțiuni comise pe teritoriul UE, schimbarea Constituției și a legilor justitiei privind corupția, fenomenul imigrației avantaje si dezavantaje pentru țara noastră
altceva:
– Un proces administrativ bine gestionat de presedintia romana a UE. Nu usor, dar nici exceptional.
– Un stimulent economic pentru industria media; masura corecta, dar care afecteaza intr-o anumita masura libertatea

Tags:

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ce aș face dacă aș fi europarlamentar | APADOR-CH - 17/04/2019

  […] Cronologia răspunsurilor primite […]

Leave a Reply