Ce aș face dacă aș fi europarlamentar: răspunsuri de la candidați și cetățeni

În pregătirea alegerilor europarlamentare din 26 mai am lansat un chestionar cu opt întrebări pentru cetățeni și pentru candidați, pentru a vedea cum se situează în raport cu diverse subiecte europene. Chestionarul poate fi completat aici. Mai jos sunt răspunsurile de la candidați, în ordinea în care ne-au fost transmise de ei (postarea se va actualiza zilnic sau la câteva zile, pe măsură ce primim și alte răspunsuri):

Marian Jean Marinescu (PNL)

Vasile Chițea (Partidul Națiunea Română)

Maria Grapini (PSD)

Siegfried Mureșan (PNL)

Mihaela Nestor-Penoy (PLUS-USR)

Bogdan Deleanu (PLUS-USR)

Petru Movilă (PMP)

Răspunsul candidaților UDMR

Răspunsul candidaților PNL

Gabriel Silviu Ispas (ProRomânia)

Corina Crețu (ProRomânia)

Răspunsurile de la cetățeni – 3 mai, 214 au completat chestionarul astfel:

 

exemple pro/contra:

 • Primim mâncare mai proastã de la aceleași firme care trimit mâncare mai bună în țările din vestul Europei, nu ne este permis accesul în spațiul Schengen
 • Lupta anticoruptie este sprijinita, fonduri europene,
 • Romania are aceleasi drepturi si trebuie sa respecte aceleasi reguli ca si celelalte state membre.Depinde doar de cei alesi sa o reprezinte cat de bine inteleg acest lucru.
 • Accesam fonduri europene, cadrul legislativ- politicile publice- reglementarile europene se aplica tuturor statelor membre in mod egal, tintele de dezvoltare socio economică ale statelor membre vizează creșterea României spre atingerea indicatorilor europeni (=stimularea dezvoltării)
 • Raportul mcv continua. Nu suntem primiti in Schengen. Produsele vandute in Ro.
 • MCV, Shengen, subventiiile in agricultura
 • Aderenta statului nostru la spatiul Schenghen, desi am intrunit securizarea granitelor, suntem respinsi. Cel mai probabil are legatura cu traficul uman si coruptia generalizata din statul nostru.
 • Alimente de calitate mai proastă
 • ‘-‘MCV, ‘+’ ne-declansarea art. 7, ‘ +’ fonduri disponibile
 • Alimente calitate inferioara, dublu standard stat de drept, shengen
 • Dubla masura pe problemele legate de justitie, produse alimentare net inferioare fata de cele din ue, MCV, schengen
 • Candidatul roman la functia de procuror European a ajuns la selectia finala; Romania are presedintia Consiliului, desi nu era neaparat pregatita pentru asta; Nu exista discriminari structurale in UE, realizarile (sau nerealizarile, ca Schengen, Euro), depind de vointa si meritul Romaniei.
 • Pentru ca legislatia nu permite discriminari
 • Nu pt ca nu suntem in Schengen. Da pentru ca avem acces la fonduri europene.
 • Cand este vorba de resurse naturale este tratata bine, iar cand este vorba de luarea unei decizii ale statelor membre UE sau de luarea cuvantuoui in diverse conventii este tratata mai rau.
 • Schengen, Schengen, Schengen
 • spatiul Schengeb
 • Mecanismul de cooperare și verificare se aplica doar Romaniei si Bulgariei; abuzurile sau excesele guvernului sunt sanctionate in cazul tarilor mici, dar nu si in cazul tarilor puternice ( a se compara criza din Catalunia sau protestele Vestelor galbene cu evenimente din Romania sau Ungaria ; multe masuri de liberarizare si reforme structurale nu tin cont de decalajele care exista intre Romania si tarile mai dezvoltate
 • Export-Import in defavoarea noastra, reprezentativitate mica in comisiile importante
 • Alimente cu aceasi preț dar conținut diferit. Dupla măsură, în România este DNA în UE nu
 • justitie, piata unica, circulatia
 • Discrepanțele majore,sistem sănătate,învățământ,justiție,tratamentul la care sunt supuși cetățenii români în UE,veniturile cetățenilor români mult sub cele din UE,costurile aproape similare cu cele din UE .
 • produse UE de o calitate mai slaba, inclinatia media din UE de a privi intii spre Romania cind se intimpla ceva rau in UE, ignorarea unor probleme reale ale Romaniei (vecinatati geopolitice cu risc) pentru a nu leza interesele unor tari mai puternice.
 • modul in care s-au pus la zid jandarmii pentru interventia din 10 august in plen, modul in care se intervine agresiv si lipsit de respect in justitie, modul duplicitar in care „nu se vad” protocoalele si abuzurile din sistemul judiciar
 • Cetatenii Romaniei au aceleasi drepturi de libera circulatie ca cetatenii oricarui alt stat membru, reprezentarea noastra in parlamentul european este proportionala cu numarul de cetateni, votul Romaniei in Consiliul European este egal cu cel al oricarei alte tari.
 • Nu ne este respectată suveranitatea și independența. Politicienii europeni se amestecă (prin declarații sau amenințări) în mersul justiției. MCV-ul pe justiție este activat doar în România și Bulgaria, deși derapaje sunt și în alte țări. Produsele exportate către România sunt de o calitate inferioară față de cele comercializate în țările din vestul Europei.
 • La nivel european se întâlnesc aceleasi tipologii umane ca oriunde. Prin urmare, in functie de interesele de moment ale decidentilor Romania poate fi tratata just sau injust. Sunt notorii cazuri de dublu standard (e.g. Jandarmi ataca vestele galbene in FR, implicarea serviciilor in justitia din Luxemburg, etc pt care decidentii nu au facut nici un scandal

 

 

altele:

– Propria convingere ponderata de interesul general
– Opiniile societatii civile
– parerea cetatenilor din petitii online.
– Mandatul alegătorilor.
– consider ca propria mea convingere trebuie sa fie aceeasi cu a grupului parlamentar din care vii face parte deoarece voi deveni membra a unui grup parlamentar cu aceleasi convingeri politice cu ale mele, deasemenea consider ca egalitatea in drepturi si echitatea sociala in toate statele membre ale UE ar constitui elemente esentiale de care as tine cont.
altceva:

– si un avertisment despre reversibilitatea constructiei UE

– exercitare a suveranitatii nationale

– cred ca e rezultatul manipularii rusesti
– o demonstratie a puterii UK
– si o mare manipulare a opiniei publice britanice. cunosc antreprenori britanici ale caror afaceri sufera datorita brexitului iar acest lucru trebuie avut in vedere, o uniune de natiuni care se spriina reciproc inseamna un viitor stabil si prosper pentru acele tari, deci brexitul este o pierdere pentru intreaga UE.
altele:
– lipsa de know how
– prostia decidentlor
+ prostia națională
– coruptie
– Lipsa persoanelor calificate si interesate de utilizarea eficienta a acestor fonduri.
– corupție
– Legislatia nationala incoerenta.
– Coruptie, incompetenta, rea vointa.
– Coruptie si incompetenta
– Lipsa specialiştilor în gestionarea proiectelor cu fonduri europene
– coruptie, lipsa educatiei antreprenoriale
– E greu sa furi din fonduri europene.
– Coruptia nationala
– Ambele.
– legislatie
– o combinație din cele două

direcții de revizuire:

– drepturi consolidate pentru migranti, „Fara penali” adoptata la nivel de legislatie europeana, structuri specializate la nivel european cu atributii in combaterea terorismului
– Trebuie avute in vedere migratia cetatenilor UE in cadrul statelor membre si a aliatilor sai. Terorismul este intr-adevar o problema mare, insa trebuie avute in vedere drepturile ce tin de viata privata si libertatea de exprimare si cea religioasa.
– Ajungerea la o definiție comună în ceea ce privește terorismul, instituirea unor prevederi referitoare la imposibilitatea de a accede în funcții publice de către persoane condamnate, o mai bună protecție a refugiaților
– Terorismul, coruptia si migratia au existat totdeauna, au fost interpretabile totdeauna si trebuie gestionate cu respectarea drepturilor omului oricare ar fi istoria lui. Am trait vremuri in care drepturile omului depindeau de omul caruia i se aplica si nu ne a placut. De fapt, au fost cumplite.
– Dreptul la un recurs, la revizuirea dosarului , dreptul de a face public adevărul tău .
– Mai multa exigenta privind mesajele pe retelele de socializare Pedepse mai aspre in caz de coruptie sau terorism Implicare economica mai activa in zonele sarace ale Africii si Asiei
– 1) apărarea cetățeanului de bănci. 2) protejarea cetățeanului de coloșii IA. 3) instituirea unor mecanisme de protecție a identității (comunitare, naționale etc.)
– Infracțiuni comise pe teritoriul UE, schimbarea Constituției și a legilor justitiei privind corupția, fenomenul imigrației avantaje si dezavantaje pentru țara noastră
– Cred ca un terorist care omoara sute de oameni printr-o bomba plasata intr-un loc public nu poate avea drepturi care sa il ajute sa scape cu o pedeapsa usoara, deasemenea cei care sunt dovediti corupti nu pot beneficia de aceleasi drepturi ale omului pe perioada ispasiri pedepsei. Migratia este un subiect sensibil, cei mai multi migreaza pentru o viata mai buna si consider ca ei trebuie sa beneficieze de cat mai mult ajutor in special refugiatii din taberele de refugiati care mor datorita bolilor sau a lipsei hranei si a minimei igiene.
altceva:
– Un proces administrativ bine gestionat de presedintia romana a UE. Nu usor, dar nici exceptional.
– Un stimulent economic pentru industria media; masura corecta, dar care afecteaza intr-o anumita masura libertatea

– o prostie

– O alta metoda de a santaja pe oricine.Daca se cauta, orice text sau imagine poate fi considerata ca semanand cu o alta.
– Nu sunt clare consecințele încă

Tags:

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ce aș face dacă aș fi europarlamentar | APADOR-CH - 17/04/2019

  […] Cronologia răspunsurilor primite […]

 2. Ce fel de republică ar vrea viitorul președinte? | APADOR-CH - 14/10/2019

  […] publica aici răspunsurile candidaților, pe măsură ce le primim. În acest timp, așa cum v-am invitat și la alegerile europarlamentare, o facem și acum: răspundeți la aceste întrebări și apoi urmăriți ce răspund candidații. […]

Leave a Reply