Scoateți legea din dubă!

Un demers APADOR-CH pentru modificarea legislației
în privința măsurii administrative a conducerii la secție

  • Cu sau fără violență, dar de cele mai multe ori cu exces de zel, polițiștii sau jandarmii aduc la secție persoane sub pretextul identificării.
  • Același pretext, favorizat în lege de o banală virgulă, permite organelor de ordine să rețină cetățeanul spre identificare în secția de poliție, până la 24 de ore, deși de cele mai multe ori ar fi suficient să-l legitimeze pe stradă.
  • Peste 125.000 de astfel cazuri au fost înregistrate numai în 2010 în toată țara.
O privare de libertate lăsată nereglementată de legislația română, și care naște abuzuri din partea poliției. Oricine poate fi la un moment dat în situația asta, confundat cu altcineva pe stradă sau săltat de poliție doar pentru că e la locul potrivit într-un moment nepotrivit.

În aprilie 2011, Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) a lansat, cu sprijin financiar din partea Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, un proiect care are ca scop armonizarea legislaţiei române – privind conducerea administrativă a persoanei la sediul poliţiei – cu standardul internaţional în materie, în special cu Protocolul Adiţional la Convenţia Naţiunilor Unite împotriva Torturii (OPCAT) pe care România l-a ratificat în aprilie 2009.

APADOR-CH cere modificarea legii astfel încât reținerea în secția de poliție pentru identificare să nu dureze mai mult de 4 ore.

Acesta este jurnalul demersului APADOR-CH, de modificare a legislației. În următoarele săptămâni puteți citi aici despre alte cazuri în care polițiștii sau jandarmii au făcut exces de zel în „identificarea” persoanelor, ce spun legile românești în materie, cum e în alte țări, ce spune poliția, dar și ce au de gând parlamentarii.

Și mai ales, veți afla ce drepturi aveți și care ar trebui să fie conduita oricui atunci când se trezește în duba poliției, fără să știe ce i se întâmplă.

Citește și:
Modificari propuse
Legile care trebuie modificate
Reglementări internaţionale
Jurisprudenţa CEDO
Legislația țărilor din UE
Ce drepturi aveți dacă sunteți conduși la secție