Ce-și propune proiectul

Înfiinţarea unui Mecanism Naţional de Prevenire (MNP) a Torturii în spațiile de deținere.

Este o obligaţie pe care România şi-a asumat-o încă din 2009, în urma ratificării OPCAT – Protocolului Opţional la Convenţia Împotriva Torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, adoptat la New York la 18 decembrie 2002.
Mecanismul, prin reprezentanții săi, ar urma să facă vizite periodic în diversele spații de deținere din România și să monitorizeze astfel respectarea drepturilor omului în acele locuri.

În 2009, prin legea de ratificare a OPCAT, termenul pentru înfiinţarea şi funcţionarea mecanismului a fost stabilit pentru 14 iulie 2012. România a cerut trei ani ca să-și îndeplinească această datorie, în loc de termenul uzual de doi ani. Acest termen a fost depășit, iar statul român a cerut și primit o nouă amânare. Comisia împotriva Torturii (CAT) a ONU a acceptat ca nou termen luna noiembrie 2014, iar Mecanismul Național ar trebui să funcționeze până la această dată.

În prezent un comitet de lucru interministerial lucrează la elaborarea unei legi pentru înființarea MNP. În acest proiect, Mecanismul Naţional de Prevenire a Torturii este inclus printre responsabilităţile Avocatului Poporului.

Minimul de atribuţii pe care OPCAT îl impune statelor care au ratificat acest act internațional vizează:

  • examinarea în mod regulat a tratamentului aplicat persoanelor private de libertate în locurile de detenţie
  • formularea unor recomandări către autorităţile competente, în vederea îmbunătăţirii tratamentului şi condiţiilor de viață ale persoanelor private de libertate, a prevenirii torturii şi pedepselor ori tratamentelor inumane sau degradante
  • formularea unor propuneri şi observaţii privind legislaţia existentă sau proiectele legislative

Structura mecanismului național:

Conform discuțiilor purtate pe marginea proiectului de lege, MNP va fi format din specialiști în diverse domenii, pentru a căror numire pot fi consultate diversele organizații profesionale. Mecanismul trebuie să fie o structură independentă și transparentă.
Protocolul presupune că membrii MNP vor face vizite regulate în spațiile de deținere și vor verifica respectarea drepturilor omului. Vizitele vor fi urmate de rapoarte cu recomandări către autorități.

Cererile APADOR-CH:

  • independența membrilor MNP
  • propunerea lor de către organizațiile profesionale și Avocatul Poporului: membrii MNP să fie selectaţi de o comisie independentă condusă de Avocatul Poporului; această comisie ar putea fi constituită din reprezentanţi ai instituţiilor implicate, reprezentanţi ai asociaţiilor şi organismelor profesionale (Colegiul medicilor, Colegiul psihologilor, Uniunea Naţională a Barourilor) precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale active în domeniu
  • vizitele să fie neanunțate, chiar dacă pot fi planificate ca număr și periodicitate

Citeşte şi: