Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) şi ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei – propun modificarea Legii nr. 60/1991, privind organizarea si desfasurarea adunările publice, în sensul sincronizării ei cu evoluția societății.
Proiectul este sprijinit financiar de Fondul pentru Inovare Civică (program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile)
De ce trebuie schimbată Legea adunărilor publice
Legea are lacune sau conţine prevederi care nu sunt necesare într-o societate democratică, cum ar fi:Declararea prealabilă a adunărilor publice
- Este o procedură obligatorie de avizare pentru orice adunare ce urmează să se desfășoare în pieţe, pe căile publice ori în alte locuri în aer liber. Deşi se numeşte „declarare prealabilă”, procedura este de fapt una de autorizare, decizia de a aproba sau de a interzice adunarea revenind primarului localităţii. Impunerea obligaţiei de a solicita autorizarea oricărei adunări publice reprezintă o restrângere a libertăţii de întrunire.
Lipsa oricărei referiri la manifestările spontane
- Această lacună legislativă are consecinţe reale, cum ar fi sancţionarea cu amendă contravenţională de către jandarmi, în mod repetat, a unor persoane care participă la proteste neautorizate de tipul flashmob.
Interzicerea adunărilor publice prin care se urmăreşte organizarea unei lovituri de stat
- Este o prevedere inutilă, presupunând că o astfel de adunare publică se desfăşoară cu succes, lovitura de stat reuşeşte, care este utilitatea prevederii?
Citeşte şi:
- Ce trebuie schimbat în Legea nr. 60/1991
- Modificarile propuse pentru Legea adunarilor publice
- Recomandările OSCE privind reglementarea adunărilor publice