Pentru libertatea de exprimare NU trebuie autorizare!

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) şi ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei – propun modificarea Legii nr. 60/1991, privind organizarea si desfasurarea adunările publice, în sensul sincronizării ei cu evoluția societății.

Proiectul este sprijinit financiar de Fondul pentru Inovare Civică (program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile)

De ce trebuie schimbată Legea adunărilor publice

Legea 60/1991 a fost făcută imediat după mineriadele din 1990-91 și se dovedește neadecvată vremurilor pe care le trăim.
Manifestările publice au evoluat odată cu societatea, formele de protest și de exprimare actuale nu-și mai găsesc încadrarea în articolele unei legi vechi de 21 de ani și este necesară modificarea ei astfel încât prevederile învechite să fie înlăturate, iar unele noi să aducă în legalitate forme recent apărute de manifestare a dreptului la liberă întrunire şi la protest.
Legea are lacune sau conţine prevederi care nu sunt necesare într-o societate democratică, cum ar fi:

Declararea prealabilă a adunărilor publice

  • Este o procedură obligatorie de avizare pentru orice adunare ce urmează să se desfășoare în pieţe, pe căile publice ori în alte locuri în aer liber. Deşi se numeşte „declarare prealabilă”, procedura este de fapt una de autorizare, decizia de a aproba sau de a interzice adunarea revenind primarului localităţii. Impunerea obligaţiei de a solicita autorizarea oricărei adunări publice reprezintă o restrângere a libertăţii de întrunire.

Lipsa oricărei referiri la manifestările spontane

  • Această lacună legislativă are consecinţe reale, cum ar fi sancţionarea cu amendă contravenţională de către jandarmi, în mod repetat, a unor persoane care participă la proteste neautorizate de tipul flashmob.

Interzicerea adunărilor publice prin care se urmăreşte organizarea unei lovituri de stat

  • Este o prevedere inutilă, presupunând că o astfel de adunare publică se desfăşoară cu succes, lovitura de stat reuşeşte, care este utilitatea prevederii?

În 2011, Ministerul Administrației și Internelor a avut o tentativă de modificare a Legii 60/1991, dar nu în sensul modernizării ei, ci invers, în scopul limitării și mai mult a dreptului la liberă întrunire.
Proiectul introducea restricţii nejustificate, menţinea prevederile criticabile din legea actuală (chiar şi pe cea cu lovitura de stat), complica procedurile şi înăsprea sancţiunile.
APADOR-CH a formulat comentarii în detaliu asupra proiectului, comentarii pe care cei interesaţi le pot găsi aici. Proiectul a ramas in stadiul de „tentativă”.

Citeşte şi: