Acțiuni comune ale societății civile în campania electorală

Calendarul dezbaterilor electorale organizate de societatea civilă

matza223 de organizații ale societății civile (lista poate fi găsită dacă descărcați invitația de mai jos) au transmis la începutul campaniei electorale o invitație la dezbatere partidelor care, la acel moment, fuseseră confirmate de către BEC pentru participare la alegerile pentru Parlamentul European. Invitația a fost pentru întâlniri individuale cu reprezentanții fiecărui partid, așa cum arată și textul documentului:

Detalii despre dezbaterea cu Theodor Stolojan, europarlamentar și candidat PDL, la 29 aprilie 2014
Detalii despre dezbaterea cu candidatul PMP Cristian Preda , la 5 mai 2014.
La 7 mai, ora 10.00, la Hotel Internațional București (strada Căuzași nr.27, sector 3, București) a avut loc dezbaterea „Societatea civilă și alegerile pentru Parlamentul European: Pași în dezvoltarea agendei ONG-istului european”. Dezbaterea a fost organizată de Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru cetățeni ANBCC.
Sâmbătă, 10 mai 2014, ora 11, la UN House, Bvd. Primaverii nr. 48A a avut loc dezbaterea „Toleranță 0 față de discursul instigator la ură în sfera politică”, organizată de FDSC. Descarcă Invitatie Toleranta 0
La 12 mai, ora 11.00 este programată dezbaterea cu europarlamentarul Renate Weber – candidată din partea PNL. Întâlnirea va avea loc la sediul Fundației pentru o Societate Deschisă, strada Căderea Bastiliei nr.33, sector 1, București.
Marți, 13 mai, orele 12.00-14.00, dezbatere cu candidații pe tema gen și minorități, organizată la Facultatea de Sociologie (sediul din Str. Panduri 90) de către Agenția Împreună, NDI și Asociația E-Civis.
Tot marți, 13 mai, ora 16, expoziția Pentru o democrație activă – împotriva extremismului de dreapta!, organizată în holul Facultății de Istorie (Bd. Regina Elisabeta 4-12) de către Friedrich-Ebert-Stiftung (mai multe detalii aici)
Miercuri, 14 mai, orele 10-12, întâlnire cu Hegedus Csilla, UDMR,  la sediul Fundației pentru o Societate Deschisă, str. Căderea Bastiliei nr. 33 (detalii și confirmări aici)

 

APADOR-CH a făcut, alături de alte organizații neguvernamentale, o serie de demersuri prin care cere partidelor și politicienilor să deruleze o campanie electorală civilizată:

 

Apelul societății civile pentru o campanie electorala lipsită de discurs politic discriminator

logo-stampila-campanie-2014

Anul 2014 este din nou unul electoral. Pe 25 mai sunt organizate alegeri pentru Parlamentul European și alegeri parțiale în unele circumscripții uninominale, iar în luna noiembrie alegeri prezidențiale.  Pe acest fond, există tentația adoptării de către competitorii electorali a unor teme populare, dar îndreptate împotriva drepturilor fundamentale, mergând de la stigmatizarea unor grupuri sociale până la incitarea la ură și violență. Societatea civilă, prin organizațiile semnatare, face un apel la toate partidele și toți candidații independenți să evite tentația populismului.

Citește mai mult

În contextul campaniei electorale pentru alegerile europene din 2014, solicităm partidelor politice și candidaților independenți să se angajeze:

1. Să nu utilizeze în discursul electoral și în realizarea materialelor de campanie mesaje, declarații și imagini care incită la ură și discriminare în baza rasei, culorii, naționalității, etniei, afilierii la un anumit grup social, convingerilor religioase, genului, vârstei, dizabilității, orientării sexuale, identității de gen, sau oricăror alte criterii de diferențiere.

2. Să utilizeze un limbaj care să promoveze incluziunea sociala, pentru a evita discriminarea și stigmatizarea unor persoane în baza criteriilor enumerate la punctul anterior.

3. Să respecte demnitatea persoanelor în cadrul comunicării electorale, indiferent de rasă, culoare, naționalitate, etnie, afiliere la un anumit grup social, convingeri religioase, gen, vârstă, dizabilități, orientare sexuala, identitate de gen, sau orice alte criterii de diferențiere.

4. Să nu utilizeze în discursul electoral și în realizarea materialelor de campanie mesaje, declarații și imagini care să inducă persoanelor ce fac parte din diferite grupuri minoritare un sentiment reciproc de neîncredere și ostilitate.

5. Să adopte măsuri disciplinare conforme cu propriul lor statut împotriva candidaților și membrilor de partid care încalcă prevederile enumerate la punctele 1-4, având în vedere și Carta Partidelor Europene pentru o Societate Lipsită de Rasism ce stabilește bune practici în campania electorală și în formularea discursului politic.

6. Să disemineze acest document către toți membrii de partid și către toate persoanele implicate în campania electorală.

Solicităm ca acest angajament să fie asumat nu numai de candidații la alegerile europene, ci și de toți liderii și membrii partidului, de voluntarii implicați în campanie sau de personalul contractat în vederea campaniei.

Solicităm partidelor și candidaților independenți să completeze și să semneze angajamentul (folosind formularul de mai jos) și să îl publice pe pagina oficială de campanie.

 

Partidele și candidații care semnează angajamentul „Campanie fără discriminare” sunt rugați să ne notifice acest lucru. Persoane de contact:

Claudia Iordache – claudia.iordache@fundatia.ro

Andra Vasile – andra.vasile@fundatia.ro

Telefon: 0212121101; 0731037822

 

Organizații semnatare,

(lista rămâne deschisă)

Asociația Accept

Fundația pentru o Societate Deschisă

Asociația Front

Asociația E-Civis

Centrul pentru Jurnalism Independent

Societatea de Educație Contraceptivă și Sexuală – SECS

Societatea Academică din România

Asociația Carusel

ECPI – Euroregional Center for Public Initiatives

Centrul FILIA

Asociația MetruCub – Resurse pentru Cultură

Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională

Asociația Mame pentru Mame

Centrul de Resurse pentru Participare Publică – Ce-Re

Asociația Transcena

Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Fundația Tineri pentru Tineri

Asociația GRADO

Expert Forum

ECPI – Euroregional Center for Public Initiatives

Centrul Rațiu pentru Democrație

Alianța Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni

ActiveWatch

Asociația Mediatorilor Școlari din România-ROMED

Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreună”

Asociația Miliția Spirituală

 

 

 

 

Tags:

No comments yet.

Leave a Reply